Novi roman Umberta Eka ” Nulti broj”


Umberto Eko, sjajni italijanski pisac, filozof, esejista, lingvista jedan od najznačajnijih mislilaca našeg doba, redovni je profesor semiotike,ali njegov nemirni duh nikada ne miruje pa, pored naučnih studija, piše novinske kolumne i romane, a najnoviji mu je “Nulti broj”.

Srpska izdavacka kuća “Vulkani” je za manje od godinu dana posle orginalnog italijanskog izdanja štampala “Nulti broj”, jer kada je reč o Eku, njegovo ime je dovoljna preporuka za naše čitaoce koji su imali priliku da pročitaju sve što je do sada napisao .

Iako piše novinske kolumne pa mu je dobro poznat svet medija, Eko se ne ustručava da ga veoma oštro kriitkuje u “Nultom broju” koji je groteskna parodija novinarstva i novinara uvek spremnih da svoj profesionalni integritet “prodaju za šaku dolara”.

U romanu su izloženi ruglu svi slojevi italijanskog društva, pre svega političari spremni da slažu, varaju, kradu, ako treba i otimaju, krše zakone koje su sami izglasali a sve radi lične koristi i napredovanja u karijeri.

Pisac se ne libi da kritikuje crkvene oce, policiju, uvek na usluzi mafiji ili vlasnicima sumnjivo stečenog kapitala, jer svako se može kupiti samo je pitanje visina cene.

Da bi pokazao koliko je štampa korumpirana, Eko je kao temu odabrao pokretanje novog lista čiji vlasnik bi ga koristio ili da lansira laži ili da drži u šahu neke uticajne ljude preteći im da će objaviti njihov navodno “prljavi veš” ili da bi o nekima prikupio kompromitujući materijal koji bi čuvao u dosijeima kao “Damoklov mač”.

Ako neko od naivnih saradnika koji pripremaju nulti broj predloži neku temu, glavni urednik mora prvo da proveri sa vlasnikom da li mu određena tema može naškoditi ili je pogodna građa za buduće ucene.

PROČITAJTE I OVO:  Četvrtog dana sajma tribine posvećene savremenim piscima

Sedmočlana redakcija, među njima i narator, cinični, neuspešni pisac-gubitnik koji pokazuje samo tragove humanosti kada se zaljubi u mladu pripravnicu koja je dobila zadatak da piše horoskop, uči se da insinuira da zna mnoge tajne i to neki tako dobro rade da jedan od njih biva ubijen, što konačno zaplaši i vlasnika koji odlučuje da digne ruke od ovog projekta.

Izvor: RTV