Novi roman Milana Todorova


Novi roman Milana Todorova Kukavičke junačke pesme upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga u proznoj ediciji Zlatno runo.

Glavni junak novog romana Milana Todorova je radijski novinar koji po ulicama, trgovima i senovitim prostorima Novog Sada i Petrovaradina oblikuje uzbudljivu ličnu intimnu istoriju i intimnu istoriju ovih mesta.

Smešten u savremeni trenutak, roman Kukavičke junačke pesme razapet je između unutrašnjih i spoljnih prostora, sobe i grada, intime i društva, svakodnevice i unutrašnjih previranja glavnog junaka, onoga što junak sanja i onoga što mu se uistinu događa. U romanu se prepoznaje slika savremenog tranzicijskog trenutka koji dugo traje, društvenih lomova koji ostavljaju posledice na život i svest savremenika, promena u gradskom tkivu posle kojih grad izgleda bitno drugačije, ličnih i moralnih dilema nastalih u susretu s tokovima vlastitog vremena. U sudaru javnog i privatnog, intimnog i društvenog uobličava se složenija i istančanija slika glavnog junaka u romanu Milana Todorova Kukavičke junačke pesme.

Ali su Kukavičke junačke pesme, pre svega, priča o junaku koji u ljubavi pokušava da nađe svet bolji i ispunjeniji od sveta u kome živi. Svestan koliko je svet intime neizvestan, napet i pun unutrašnjih protivrečnosti, junak romana Kukavičke junačke pesme tragajući za ispunjenjem u ljubavi traga, zapravo, za samim sobom. Intima ostaje njegov trajni izbor i prostor u kome prepoznaje poslednje uporište svakodnevnog ljudskog života.

Romansijer i pripovedač Milan Todorov pre romana Kukavičke junačke pesme objavio je četiri romana i pet knjiga priča. Piščevi najpoznatiji romani su Ne mogu svi da umru leti, Lek protiv smrti, Redosled jednostavnih stvari i Pristanište, dok su od knjiga priča najpoznatije Ne mogu ovde da dočekam jutro i Telefonski imenik mrtvih pretplatnika. Za knjigu priča Telefonski imenik mrtvih pretplatnika Todorov je dobio Nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine (2019). Živi i radi u Petrovaradinu.