Izdavačka kuća ProPolisBooks upravo je objavila nastavak avantura Klinca Normalca pod nazivom Klinac Normalac i odmetnuti heroji. U pitanju je knjiga iz žanra dečje fantastike, namenjena klincima između devet i dvanaest godina koji vole avanturu, superheroje, SF i smeh.

O knjizi: Mark Kupnik je dečak bez moći u školi koju pohađaju deca rođena sa nekim posebnim darom. Mark je dokaz svakom običnom dečaku i devojčici da supermoć nije ono što nekog određuje kao heroja. Već su to srčanost, hrabrost, odanost prijateljima. To te čini superherojem.

U najbezbednijem zatvoru na svetu, ispod mora, daleko, daleko, postoji jedna ćelija bezbednija od svih ćelija na planeti. Sagrađena je za najopasnijeg neprijatelja za svakog člana Alijanse heroja… Na ulasku u ćeliju stoji zlokoban natpis: Ulazite u zonu gubljenja nadarenosti. To mesto opasno je za svakog nadarenog. Dakle, nije opasno za Marka.

Čovek zatvoren u toj ćeliji godinama je osluškivao zatvorenih očiju i nakrivljene glave. Podešavao je svoje supersenzitivno čulo sluha poput stanica na radiju i njime pretraživao i osluškivao svet iznad sebe. Slušao je godinama i nije čuo ništa korisno. Ali sada se nešto konačno promenilo. Kucnuo je čas. Vreme je da ponovo preuzme stvar u svoje ruke. Osim njega u tamnicu niko nije kročio punih trideset godina. Trideset godina taj tajanstveni čovek nije progovorio.

Sada se okrenuo prema kameri koja je pratila svaki njegov pokret i rekao: ,,Dovedite mi Klinca Normalca.”

Ono što je izgovorio bili su stihovi:

,,Jedan je za tugu,

Dva je za radost

tri je za dugu

četiri je za mladost.

pet je za gosta,

šest za ekipu sjajnu

sedam je za tajnu

što skrivena osta.”

Stihovi su nejasni bilo kome, pa i samom Marku. Ali, Mark mora da odgonetne njihovo značenje. Jer samo od toga zavise svi njegovi članovi tima, a Klinac Normalac ne želi da razočara one koji veruju u njega. Papirić sa stihovima čuvao je kao najveću dragocenost. Nejasno je samo, da li je u stihovima skriven odgovor, ili zamka.

O autorima: Kris Smit je odrastao na usamljenoj farmi svog ujaka i život mu se promenio otkad su kupili dva robota… Ne, čekajte, to je Luk Skajvoker.

Kris je višestruko nagrađivani novinar i radio-izveštač koji svakodnevno prenosi najnovije vesti milionima slušalaca putem Radija BBC 1. Kris je pre ovoga imao sjajnu književnu karijeru, kada je 1981. godine osvojio prvu nagradu na takmičenju u pisanju kratkih priča sa svojom pripovetkom „Ko je maznuo slasne grickalice?” u kategoriji dece uzrasta do deset godina. Živi u Londonu sa suprugom, sinom i mačkom Mejbel.

Greg Džejms je poznati glas s radija i televizijsko lice. On vodi nagrađivanu „Drajvtajm” emisiju na Radiju BBC 1 i svakog petka pušta top-listu najvećih britanskih hitova. Greg vodi i nekoliko televizijskih emisija, ali najdraža mu je ona pod nazivom „Srcem za decu”. Često prenosi utakmice kriketa i bavi se humanitarnim radom. Greg nije oženjen i nema mačku, ali zato ima devojku čijeg psa koristi da bi dobio lajkove na instagramu.

Comments

comments

Related Posts