Nova knjiga pesama Žarka Milenkovića


Nova knjiga pesama Žarka Milenkovića Svakodnevno ubijanje života upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element.

Nastale u proteklih nekoliko godina, pesme u novoj knjizi Žarka Milenkovića jesu, pre svega, pesme iskustva na koje se nadovezuje istančana pesnička kultura.

– Kada pročita jezgrovite pesme Žarka Milenkovića u knjizi Svakodnevno ubijanje života, dovedene do osnovnih reči, čitalac će lako videti koliko je naslov ove knjige opravdan i tačan. U ovim pesmama iskustva Milenković škrto, jednostavno i uverljivo svedoči o ugroženoj egzistenciji, o svetovima koji se dodiruju, ali se ne razumeju, o opsednutoj svakodnevici. To, međutim, nije ni neka apstraktna ugroženost, ni jeza izazvana nekim opštim kvarovima i štetama u svetu. To je duboko konkretizovana kosovska stvarnost i ugroženost koja se svaki dan iznova iskušava – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

U pesmama Žarka Milenkovića iskazuje se melanholično iskustvo konkretnog vremena i konkretnog prostora prelomljeno kroz individualizovanu pesničku perspektivu.

– Milenković svedoči u proceđenim stihovima iskustva, bez patetike i bez jakih reči, opredeljen za poeziju kao osnovni govor o najvažnijim sadržajima ljudske svakodnevice. Samo kratkotrajni letnji obredi i poneko zimsko sećanje na kakav trenutak neponovljivog života unose vedrinu u ovu melanholičnu sliku svakodnevice – kaže Božović.

Žarko Milenković (Priština, 1988) pesnik, književni kritičar i proučavalac književnosti. Objavio je knjige pesama Kenotaf (2014) i Krhotine leta (2019), kao i knjigu eseja Tmina i praznina, Horror vacui u srpskoj poeziji XX i XXI veka (2021). Dobitnik je Godišnje književne nagrade Književnog društva Kosova i Metohije „Grigorije Božović“ za najbolju knjigu objavljenu 2019. godine. Urednik je književnog programa i književnih izdanja Doma kulture Gračanica.


PROČITAJTE I OVO:  Hit knjiga kragujevačkog autora na Sajmu knjiga