Izdavačka kuća Štrik upravo je objavila novi roman kultne irske autorke Edne O’Brajen Dole kraj reke.

Edna O’Brajen je jedna od najznačajnijih irskih književnica, a za nju kažu i da je “najtalentovanija žena koja danas piše na engleskom jeziku” (Filip Rot). Knjige su joj zabranjivane i spaljivane. Dobitnica je brojnih nagrada.

Dole kraj reke posebno je važna knjiga jer govori o nažalost ponovo aktulenoj temi pro et contra abortusa, ali pre svega o društvenom licemerju, surovosti i slepilu vladajućih struktura moći.

O knjizi: Devojčica Meri od jedva četrnaest godina zatrudni. U Irskoj je abortus zabranjen i devojčica uspeva da ode u Englesku, odakle je ipak nasilno vraćaju jer se saznaje za njene namere. Diže se na noge čitavo irsko društvo: sudstvo, crkva, revnosni građani i građanke. Silina advokata, sveštenika, žena koje prekidanje trudnoće osuđuju kao ubistvo najgore vrste, obrušava se na Meri. A Meri ćuti. Ćuti o tome ko je otac. Kada se to bude otkrilo, pokidaće se guste mreže licemerja, neljudskosti i nepravednih zakona koji štite ustaljeni poredak moći. Kako je lako gaziti već zgaženu, kako je lako razapinjati napuštenu, kako je lako pobeđivati nejaku.

Edna O’Brajen iskoristila je istinitu priču za svoj roman Dole kraj reke i kao i uvek u svojim delima nije se libila da istinu baci svima u oči.


ČITAJTE  Vedrana Rudan u Novom Sadu 28. oktobra

Leave a Reply

Your email address will not be published.