Nova knjiga Dragoljuba Mićunovića


Nova knjiga Dragoljuba Mićunovića Demokratija, populizam, entropija objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga. Nova Mićunovićeva knjiga govori o najaktuelnijim savremenim društvenim i političkim pitanjima u rasponu od populizma do izazova koji su sa različitih strana upućeni demokratiji i njenim institucijama.

Knjiga Dragoljuba Mićunovića je politikološka rasprava o ključnim savremenim izazovima demokratije i o uzrocima pojave populizma kao globalnog procesa koji poslednjih godina oblikuje svetsku političku i društvenu scenu. Mićunović populizam doživljava kao „tehniku transformacije“ kojom se „pluralističko demokratsko društvo pretvara u autoritarno monističko društvo“. Raspravljajući o poreklu populizma i utvrđujući trajni spor demagogije protiv demokratije, autor knjige Demokratija, populizam, entropija raspravlja o pitanjima kao što su autoritarni poredak i gušenje demokratije, „tiranija korupcije“, populističke tehnike, nove elite i masovno društvo, „kult ličnosti kao mitologizacija laži“ ili novi politički populizam u Srbiji. Preispitujući aktuelne izazove, ali i perspektive demokratije, Mićunović upozorava da globalno širenje autoritarnosti oštećuje i sužava demokratska prava, zbog čega je populizam najnedvosmisleniji put do autokratije.

Da bi osvetlio savremene političke procese, pogotovu one koji i na lokalnom i na globalnom nivou ugrožavaju demokratiju, Mićunović daje istorijsku retrospektivu razvoja demokratskih ideja i institucija i vodi podsticajan dijalog sa najvažnijim filozofskim i politikološkim raspravama o demokratiji i njenim vrednostima.

Kao politički filozof i sociolog, Mićunović istražuje na koje sve načine populizam menja strukturu savremenih društava i zbog čega demokratija ostaje garancija društvene stabilnosti. Osnovno pitanje koje autor pokreće u ovoj odlično napisanoj, teorijski utemeljenoj i provokativnoj knjizi jeste koliko teorijsko toliko i suštinski praktično: Da li demokratije ima previše izazova i protivnika ili ima nedovoljno prijatelja i saveznika?

– Ko god je pesimističan zbog takvog trenutnog stanja, pored istorije pune politike i analognih primera pobuna i poraza, u stalnom traganju za pravdom, istinom i slobodom kao ohrabrenje može koristiti prostu i očiglednu istinu: dok je god bogatih i siromašnih, moćnih i nezaštićenih, slobodnih i porobljenih, sebičnih i humanih biće borbi, biće pobuna, biće politike i napretka – kaže Mićunović.

PROČITAJTE I OVO:  Knjiga koja podstiče nesanicu

Na kraju knjige Demokratija, populizam, entropija, kao jedna vrsta dodatka i poziva na dijalog, nalazi se Mićunovićevo pismo upućeno „prijateljima demokratije“.

– Prijatelji demokratije, danas smo primorani da branimo ne samo sadašnjost od gaženja i ukidanja demokratskih prava, od falsikovanja činjenica, već da branimo i demokratsku prošlost svoje partije, svoje zemlje i čovečanstva, kao tekovine dugogodišnjih napora i borbi najboljeg dela čovečanstva da se izbori za slobodan i ravnopravan status svih građana sveta. Populističkim tehnikama obmane, širenjem straha od spoljne opasnosti i katastrofa, lansiranjem lažnih nada i nerealnih vizija, i usmeravanjem svih strasti ka zabavi i potrošnji populisti nastoje da monopolišu i modeliraju i našu budućnost. Prijatelji demokratije, moramo naći i snage i hrabrosti, mudrosti i veštine za raščinjavanje i oslobađanje masa od zaglupljivanja sa ciljem da od anonimnog tela mase postanu građani, jer „nema dobre države bez dobrih građana“, kako je naučavao pre dva i po veka Aristotel. Prijatelji demokratije, ne zaboravimo nikad da je narod velika sila koje se tirani boje i u stalnom su strahu od nje, ali je istovremeno javno potcenjuju i preziru. „Vođa“ dozvoljava narodu samo dve uloge: da jeftino radi i da ga veoma obožava. Demokratija mora postati nešto mnogo više od prava svih da glasaju, da se udružuju i slobodno govore – naglašava Mićunović u poruci „Prijateljima demokratije“.