Nezaboravni likovi u delima za sva vremena – “Romani” Stevana Sremca u prodaji


U izdanju Lagune stiže kapitalno izdanje u tvrdom povezu – „Romani“ Stevana Sremca, knjiga koja obuhvata najznačajnija dela ovog važnog srpskog pisca.

Više od jednog veka romani i duže pripovetke Stevana Sremca zasmejavaju i razgaljuju čitaoce svojim likovima Ivka jorgandžije i njegovih pajtaša, Maneta i Zone Zamfirove, Vukadina, kir Gerasa, pop Ćire i pop Spire, Jule i Melanije, svih onih nezaboravnih karaktera kojima je ovaj pisac u svojim delima oživeo palanački mentalitet i smešne osobine svog naroda.

Budući prevashodno humorista, Sremac se odvaja od dotadašnjih realista koji su pisali pripovetke iz seoskog života i daje široku sliku društva, pri čemu je do danas ostao jedinstven srpski pisac koji se uspešno oprobao u tri različita narečja srpskog jezika, obogatio njegovu leksiku i dočarao kako patrijarhalnu i tradicionalnu tako i onu građansku Srbiju svoga doba.

Nekoliko Sremčevih pripovedaka, kao i romane „Ivkova slava“ i „Zona Zamfirova“, karakteriše uspelo korišćenje dijalekatskih i lokalnih osobina niškog govora. U romanu „Pop Ćira i pop Spira“, najpopularnijem njegovom romanu o svađi i tuči dvojice popova Bačvana, takođe uspešno iskoristiće provincijalizme, varvarizme i kolokvijalni govor banatskih i bačkih žitelja da prikaže društvene prilike u Vojvodini onog vremena. Najzad, Beograd, šumadijsku palanku i govor koji je preovlađivao u građanskim sredinama u Srbiji s kraja XIX veka ovaj klasik srpske književnosti ovekovečio je u romanima i dužim pripovetkama „Vukadin“, „Kir Geras“, „Buri i Englezi“, „Čiča Jordan“ i još nekima.

I pored svojih neprolaznih likova, glavni junak Sremčevih dela je atmosfera smeha. Smešne situacije, anegdote i zbivanja izašli su iz njegovih romana i zauzeli mesto u narodnom predanju i prepričavanju kao događaji koji su se stvarno odigrali. Zato su uvek bili pogodni za pozornicu, pa je još sam pisac dramatizovao svoj roman „Ivkova slava“, a do danas se brojne dramatizacije njegovih dela igraju u pozorištima i prenose na film i televiziju.

PROČITAJTE I OVO:  Predstavljen debitantski roman Marka Popovića "Jedan pogrešan korak"