Nagrađena zbirka satiričnih priča Vanje Bulića


Nova knjiga Vanje Bulića „Rupe u glavi“ je zbirka kratkih satiričnih priča koje je Vanja pisao tokom više decenija i sakupio na jednom mestu. Izdanje je dopunjeno ilustracijama čuvenog Špira Radulovića. Knjiga je dobila i jedno od najvažnijih priznanja za satiru u našoj zemlji, nagradu „Radoje Domanović“.

Delo je podeljeno na poglavlja koja su tematski određena: politika, porodica, seks… Bitna karakteristika priča je ta što je autor pokazao da satira ne mora nužno da bude gruba, već da može da pleše na ivici fine ironije i britkog humora. Neke priče posebno su zanimljive jer svojim sadržajem otkrivaju mnogo toga iz autorovog porodičnog života koji je često obojen specifičnom familijarnom duhovitošću i toplinom.

„Satirične priče u knjizi ’Rupe u glavi’ su nastajale u poslednjih četrdeset godina, otkad sam stalni saradnik lista Jež. Kad mi je predloženo da napravim izbor priča, iznenadio sam se koliko su i priče nastale pre više decenija i danas aktuelne. Nagrada ’Radoje Domanović’ je najdraže priznanje koje sam dobio, tim pre što sam satiru koristio i u romanima za koje sam dobijao tri puta Zlatni hit liber za najtraženije knjige. Ježevu školu sam koristio i u novinskim tekstovima. Siguran sam da će čitaoci uživati čitajući ove priče, jer je satira uvek bila ogledalo društva i mera slobode u pisanom izražavanju.“

Knjiga ne traži da se čita od početka do kraja, gde god da se otvori, čitaoce će zabaviti, ali i naterati ih da malo razmisle o svemu što ih okružuje i što nam se dešava, jer Vanja ima sposobnost da osvetli upravo te detalje koji nas sve „žuljaju“. Takođe, sve što je Vanja davno napisao aktuelno je i danas, što je izgleda tipično za ove naše balkanske prostore.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Živeli, Prijatelji!"

„Svi mi imamo rupe u glavi kad se rodimo i pitanje je čime ćemo ih ispuniti. Ove satirične priče popunjavajući praznine uče nas da slobodno razmišljamo“, istakao je Vanja.

Pogovor za knjigu „Rupe u glavi“ napisao je jedan od naših najpoznatijih satiričara Aleksandar Čotrić, i tu se osvrnuo kako na Vanjin rad tako i na položaj satire kod nas.

Knjigu možete pronaći od četvrtka 10. juna u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.