Nagrada “Branko Miljković” za Nikolu Živanovića


Za knjigu pesama “Carmina Galli”, objavljenu u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva, kragujevačkom pesniku Nikoli Živanoviću biće dodeljena ovogodišnja nagrada “Branko Miljković”, saopštio je Niški kulturni centar.

Članovi žirija Nikola Vujčić, Aleksandar Kostadinović i Goran Stanković ističu da su imali “složen zadatak da se opredele za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine”, ali da su jednoglasno odlučili da nagrada pripadne Živanoviću. Napominju da je na konkurs pristiglo oko 150 pesničkih knjiga.

U nagrađenoj knjizi pesnik, pored posvedočenog afiniteta za poetsku minijaturu, demonstrira sposobnost građenja opsežnih, višedelnih pesničkih celina. Eliotovski početak zbirke “Carmina Galli” ne nagoveštava samo određeno shvatanje literarne baštine, već i opredeljenje autora za ono nekanonsko i apokrifno u njoj – navodi se u obrazloženju žirija.

Oni navode da je Živanović nastavljač evropskog toka književnog moderniteta koji je prepoznatljiv po „estetici ružnog“, po „okrutnom i groznom skopčanim s uživanjem“.

Raznovrsno pervertiranje konvencionalnog odnosa između mladosti i iskustva, tela i duha, erosa i tanatosa bitna je odlika Živanovićevog pristupa tradiconalnim temama i predstavlja, između ostalog, osnovu njegove inovativne rekonfiguracije ljubavnog pesništva – stoji u obrazloženju.

U najužem izboru za nagradu bile su i knjige “Belo pule” Zlate Kocić, “Neka, hvala” Nebojše Vasovića i “Dlaka na jeziku” Miroslava Cere Mihailovića.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, a finansijski je podržava Ministarstvo kulture.

Nikola Živanović rođen je 19. juna 1979. u Kragujevcu. Prvu plaketu pesama objavio je 1998. zajedno sa Aleksandorm Šarancem. Potom je sledila zbirka “Narcisove ljubavne pesme” (1999), a nakon deset godina zbirku pesama “Astapovo”. Osim pesama piše književnu kritiku, eseje i naučne radove i prevodi poeziju sa engleskog jezika.

Izvor: Južne vesti


PROČITAJTE I OVO:  Igor Marojević na Festivalu "Fabula" u Ljubljani sa svetskom književnom elitom