Na sajmu knjiga 1111 akreditovanih novinara


U nedelju je na Beogradskom sajmu završen 60. jubilarni Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji karakteriše:

· Trajanje: 25.oktobar – 1. novembar

· 488 direktnih izlagača (izlagači i suizlagači )

· 421 domaćih direktnih izlagača

· 67 inostranih direktnih izlagača iz

· Rusije, Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Velike Britanije, Indije, Irana, Italije, Japana, Kine, Nemačke, Rumunije, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Španije, Crne Gore

· 943 učesnika (izlagači, suizlagači i zastupljene firme)

· 29. 968 m2 bruto izložbenog prostora

· 450 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača

· 16 izložbi

· Registrovano je 182.684 posetilaca

Na sajmu su proglašeni izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, najbolji izdavač iz dijaspore, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, najlepša knjiga i specijalno priznanje za mladog dizajnera knjige.

Sajam je pratilo 1111 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera elektronskih. štampanih i onlajn medija iz zemlje i inostranstva. Iz Srbije je izveštavalo 1011 a 100 inostranih novinara stiglo je iz : : Australije, Irana, Japana, Rusije, Ukrajine, Belorusije, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije i Crne Gore.

Prvi put je u okviru Beogradskog sajma knjiga održan Festival stvaralaštva mladih na kome je predstavljeno 10 programa iz muzičko-scenske, dramske i likovne oblasti, koji za predložak imaju knjigu i čiji stvaraoci su mlađi od 30 godina.

U okviru drugog Festivala slovenske knjige koji je održan prvi put na Beogradskom sajmu predstavljeno je 179 knjiga, a u okviru Foruma slovenskih kultura – 47 .

Povodom jubileja, šezdesetogodišnjice Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, izdata je monografija i dva filma.


PROČITAJTE I OVO:  Nagrada "Meša Selimović" biće dodeljena u sredu