Miško Piško slavi 30. rođendan


Među najpopularnijim izdanjima Kreativnog centra nalaze se knjige koje otvoreno, neposredno i s humorom govore o teškoćama odrastanja. Upravo takve su slikovnice iz serijala o dečaku Mišku. Prva je nastala pre tačno trideset godina i odmah je naišla na veliko interesovanje čitalaca, što se nije promenilo ni do danas.

„Deca se u odrastanju često susreću s malim i velikim problemima. Srećan sam što je knjiga Miško Piško za ovih 30 godina pomogla mnogim mališanima da lakše odrastu“, ističe Simeon Marinković, autor slikovnice Miško Piško, koja se bavi temom navikavanja na nošu.

Ova popularna knjiga objavljena je 1994. godine, doživela je 13. izdanja i još uvek je veoma tražena!

Ubrzo nakon objavljivanja slikovnice Miško Piško, sa ilustracijama Boba Živkovića, usledila je čitava serija slikovnica o malom dečaku koji se susreće s raznim teškoćama koje prate odrastanje. Serijal obuhvata sedam knjiga namenjenih deci u uzrastu do četiri godine, a teme su navikavanje na nošu, slab apetit, hirovito ponašanje i nadvladavanje ljubomore, straha i stidljivosti (Miško Piško, Miško Nećejed, Miško i pundravci, Miško Ljubomorko, Miško Plašljivko, Miško Ljutko i Miško Stidljivko).

„Pre nego što je nastao Miško Piško, konsultovali smo se s profesorkom Nevenkom Tadić, autorkom brojnih knjiga iz oblasti dečje psihijatrije. Uz svaku knjigu iz serijala o Mišku ona je dala kratak savet roditeljima kako da se odnose prema određenom problemu. Na primer, roditelji očekuju da dete treba da počne da koristi nošu u uzrastu od godinu i po do dve i zabrinu se ako ne bude tako. Ne znaju da privikavanje na nošu može potrajati sve do četvrte godine. Objavljujući njene savete, želeli smo da pomognemo i roditeljima i deci u savladavanju tih važnih promena koje prate odrastanje“, navela je urednica Slavica Marković.

Sve slikovnice o dečaku Mišku napisane su u stihu i propraćene simpatičnim i vedrim ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića i Tihomira Čelanovića. Poneki od stihova pravo su uputstvo roditeljima o tome kako da se postave prema detetu u problematičnoj situaciji.

Čitajući ove zanimljivo ilustrovane slikovnice, deca će se zabaviti, a roditelji će, uz Miškovu pomoć, stvoriti pravu atmosferu za rešavanje različitih problema. Knjige o dečaku Mišku pomažu detetu da uvidi da nije ni prvo ni poslednje koje ima određen problem i podstiču ga da o njemu govori ili da ga iskaže na neki drugi način.

Mišku je rođendan, a poklon dobijate vi! Uz svaku kupovinu – preko sajta kreativnicentar.rs ili u njihovim knjižarama u Beogradu i Nišu – dobijate specijalno rođendansko blokče. Akcija traje od 15. do 25. maja!