Mileva Ajnštajn strip heroina


Kruna svega što sam dosad radio biće omaž velikoj ženi koja je rođena na ovim prostorima i koja je obeležila epohu, a bila je na neki način prećutkivana.

Gradimir Smuđa, jedan od vodećih strip autora, ilustratora i karikaturista u Evropi, otkrio nam je da priprema priču za decu koja je na nivou dosetke u fazonu Duška Radovića, ali nam je poverio još dve ideje. Za prvu je već imao probne crteže.

– Projekat koji je vrsta rehabilitacije, omaž velikoj ženi koja je rođena na ovim prostorima i koja je obeležila epohu a bila je na neki način prećutkivana. Njena prva nesreća je ta da je rođena u periodu kada žene nisu imale pravo glasa. Druga je ta što je upoznala Alberta Ajnštajna i zaljubila se u njega. Njeno ime je Mileva! I Ajnštajnu je posvetila ceo život, njegovu karijeru je izgradila na najlepši mogući način – poklonila mu je svu svoju intelektualnu svojinu. A on?! On se okitio perjem svoje supruge, otvorio je kao školjku, uzeo biser i potom bacio. Otišao je u Ameriku ostavljajući je u Evropi u plamenu… Zahvaljujući njoj dobio je i nagradu, mislim da se zove Nobelova – priča Smuđa.

Ovaj rođeni Novosađanin iz zemlje je sa porodicom prvo otišao u Švajcarsku, a potom su se, kako kaže, spustili do Italije. Danas živi i stvara u gradu Luka, u blizini Firence. Ima ideju za priču o još jednoj heroini.

– Veče kada sam na RAI video crno, da NATO kreće da bombarduje Srbiju i Crnu Goru. Sediš i ne znaš šta da radiš. Onda gledaš kad počnu da lete pa zoveš. Posle „Napustite svoje domove“ na Radio Beogradu ide „Volimo te, otadžbino naša“, a onda muzički urednik pusti „Ubij me nežno“ od Roberte Flak. Pričao sam baš mom uredniku Tjeriju Žoru kako hoću da uradim strip. O visprenoj i ludoj ženi koja je pustila tu pesmu, a navijam da je to bila Ruža Rudić. I to je meni herojski čin, performans, revolt… U isto vreme dok se svašta dešavalo nad ljudskim sudbinama ovog naroda, Roberta je imala rak i pevala mu istu „Ubij me nežno“. Dakle, hoću da uradim priču o dve žene koje su bile heroine u isto vreme, u različitim životnim situacijama, a obe su prebolele, jedna bombe, druga rak – kaže Gradimir Smuđa.

ČITAJTE  Betmen dobija novog neprijatelja

Izvor: Blic