Manifestacija „Majski dani knjige“


Manifestacija „Majski dani knjige“, koja ove godine nosi naslov „Panonski bukvar prožimanja“, održaće se u Pančevu od 26. do 29. maja, u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo, a fokus ovogodišnje manifestacije biće na prožimanju književnosti na mađarskom i srpskom jeziku u panonskom podneblju. Svakog dana, počev od utorka, 26. maja, na programu će biti promocije, predavanja, tribine, književne večeri i radionice. Ulaz na sve programe je besplatan.

Publika će u poslednjoj nedelji maja imati priliku da se upozna sa stvaraocima koji pišu na srpskom i mađarskom ili jednom od ta dva jezika, kao i da prisustvuje promociji knjige Filipa Davida, ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade. Književna druženja će upotpuniti i kvalitetan program namenjen najmlađim čitaocima.

Više o ovogodišnjoj manifestaciji „Majski dani knjige“:

„Pripremajući ovogodišnje „Majske dane knjige“, manifestaciju koja je kontinuitetom i kvalitetom zauzela važno mesto u kalendaru važnih kulturnih događaja u našem gradu, poželeli smo da ne napuštamo našu lepu Panoniju, a da svim istinskim ljubiteljima umetnosti priredimo još jedno nezaboravno putovanje.

Zato ćemo se tokom četiri majska dana, u čitaonici Biblioteke, družiti sa stvaraocima koji pišu na različitim jezicima, pripadaju različitim kulturama, žive u dve različite države a opet pod istim nebom, na istoj panonskoj zemlji. Ne znamo koliko u Evropi i svetu ima sličnih primera, ali znamo da možemo da se ponosimo kulturnim prožimanjem srpske i mađarske kulture u velikoj, plodnoj ravnici.

Tokom trajanja ovogodišnjih „Majskih dana“ knjige o tim prožimanjima govoriće ljudi koji čine ovu jedinstvenu a raznorodnu i kulturno bogatu sredinu. Naši gosti biće pisci i kulturni poslenici koji pišu na srpskom, mađarskom ili i na srpskom i na mađarskom jeziku, te su u svakom smislu naši, i to dragi pisci.
Pančevačka publika će imati priliku da čuje i vidi i Filipa Davida, ovogodišnjeg dobitnika najprestižnije domaće književne nagrade, Ninove nagrade, a za najmlađe čitaoce dečje odeljenje Biblioteke priprema bogat i lep program.“

PROČITAJTE I OVO:  Knjiga kakva nam je upravo sada potrebna - "Čovečanstvo: Istorija koja uliva nadu"

Vule Žurić, književnik, član Organizacionog odbora manifestacije „Majski dani knjige“

Više o manifestaciji „Majski dani knjige“

Majski dani knjige su međunarodna kulturna manifestacija koju već deset godina uspešno organizuje Gradska biblioteka Pančevo. Za nedelju dana održi se 20-25 književnih, muzičkih, likovnih i stručnih bibliotekarskih programa za decu i odrasle. Nastupaju ugledni gosti iz zemlje i inostranstva. „Dane“ prati i sajam knjiga na otvorenom na kome izlažu ugledni srpski izdavači.

Cilj ove manifestacije je da postane što „vidljivija“ u javnosti, da privuče širu publiku (ne samo iz Pančeva), obezbedi veći krug kvalitetnih izdavača i realizuje atraktivne i edukativne programe u kojima ima mesta za vrhunske stvaraoce, ali i savremeno stvaralaštvo i kulturnu tradiciju Pančeva i Banata.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Pančevo.