“Ljubavni napitak”- 185 godina od praizvedbe


Srpsko narodno pozorište će izvođenjem ljupke i komične opere “Ljubavni napitak” Gaetana Donicetija, u četvrtak 4. maja na sceni „Jovan Đorđević”, s početkom u 19 časova, obeležiti 185 godina od praizvedbe (12. maja 1832, Milano).

Dirigent je Mikica Jevtić, reditelj Andrej Besčasnij iz Ukrajine / Češke, scenograf Saša Senković, kostimograf je Jasna Badnjarević. U ulogama su solisti Opere SNP- a: Darija Olajoš Čizmić (Adina, bogata devojka), Saša Štulić, tenor (Nemorino, mladi seljak), Vasa Stajkić, bariton (narednik Belkore), Željko R. Andrić, bariton (nadrilekar Dulkamara), Maja Andrić (Đaneta). Učestvuje ansambl Baleta, Hor i Orkestar SNP-a.

“Ljubavni napitak” Doniceti je komponovao na tekst Feličea Romanija, autora mnoštva operskih libreta. Čim je dobio libreto, početkom 1832. godine, Doniceti je napisao operu, i to za svega 14 dana. Iako komponovano na brzinu, delo je šarmantno, veoma privlačno i sasvim pristupačno. Muzika tog dela je vesela, vedra, puna optimizma i melodičnosti, a svojom dopadljivošću lako pleni pažnju slušalaca. Biser komične opere Ljubavni napitak praizveden je u srcu Milana, u Teatru Кanobijana (Teatro della Canobbiana), 12. maja. Tako je tridesetčetvorogodišnji Doniceti doneo na scenu novi tip komične opere u kojoj nalazimo smeh kroz suze, humor koji izlazi iz srca koje zna za nežnost i osećaje, iz duha punog živosti.

Zaista, “Ljubavni napitak” jedna je od onih opera koje neodoljivo privlače nekom, nazovimo je, jednostavnom briljantnošću. Likovi su vrlo obični: samouverena i samodopadna devojka Adina, plašljiv zaljubljeni mladić Nemorino, silovit, ubeđeni narednik Belkore i brbljivi nadrilekar Dulkamare, prevarant koji vešto koristi seosku lakomislenost i naivnost. U osnovi sižea Ljubavnog napitka stoji verovanje da u prirodi postoje čarobne biljke i napici pomoću kojih može da se zadobije ljubav voljenog bića.

PROČITAJTE I OVO:  Predstavljanje knjiga Muharema Bazdulja

Ulaznice se prodaju po ceni od 200 dinara na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.