Ljosa u Novom Sadu: “Ne dozvolite da vama manipulišu”


Ne dozvolite da vama manipulišu, gradite kritičku misao, a u tome vam književnost pomaže – rekao je Mario Vargas Ljosa, čuveni književnik i nobelovac, gostujući u Novom Sadu.

Prepuna pozorišna sala Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad gromkim aplauzom na nogama, i dočekala je i ispratila sinoć slavnog peruanskog pisca Ljose, a on je govorio o književnosti, sebi, detinjstvu, pozorištu, svetu u kome živimo.

“Pisanje je moja profesija, koju radim iz zadovoljstva. Dok sam bio mali i mlad u peruu je bilo nezamislivo biti pisac i od toga živeti. Zato sam uz književnost završio i pravo, ali me je taj poziv privlačio od malena. U svemu što pišem i što sam pisao polazna tačka je lično iskustvo. Ne kažem da je sve autobiografija, već sve što pišem činim to na osnovu nečega što sam čuo, video, pročitao, saznao…

Ljosi je danas uručena i prva Specijalna nagrada Prozefesta “Milovan Vidaković”.

Bilo je dirljivo kada je govorio kako se obreo u svetu knjiga: “Za mene je možda najvažniji trenutak u žuvotu kad sam naučio da čitam. Bilo mi je pet godina i bio je to moj preobražaj. Pretapanje reči i slika ostali su moja avantura do danas”.

Pričao je potom kako je šezdesetih godina u Brazilu nastao kako su ga u svetu nazvali “bum hispanopameričke književnosti” a da oni, latinoamerički pisci toga vremena, toga nisu bili ni svesni.

“Mi smo počeli da se zanimamo za latinoameričku književnost tek kad smo otišli u Evropu, u Francusku. Bum latinoameričke književnosti išao je zapravo preko Evrope“.

Govorio je potom o svojoj fasciniranosti pozorištem, o svojim dramama kojih je napisao deset a u jednoj od njih čak i igrao, o tome kako stvara likove i književne i pozorišne, isticao da pisac gradeći svoje delo mora da pokrene sve: i znanje i intuiciju i emociju.

PROČITAJTE I OVO:  Spoj Violiniste na krovu i Kventina Tarantina

“Ne mislim da je književnost samo zabava. Ona ima svoju jasnu ulogu u društvu. Dobra knjiga može da pokrene stvari, da ih popravi, da bude kontrast svetu. Umetnost obavezuje pisca da piše dostojanstveno a što se građanske obaveze tiče, njegovo učešće u javnom životu je potrebno i značajno. Jer, kad čovek piše on ističe vrednosti i time doprinosi da bude više istine, a manje laži”.

U prepunoj dvorani među publikom čuo se čitav niz zanimljivih komentara.

Većina se odnosila na dela legendarnog pisca, a dok su na velikom platnu projektovane njegove fotografije iz raznih perioda začuo se i ženski glas koji je tiho rekao: Kako zgodan čovek. Nedaleko od te dame jedan sredovečni gospodin je kazao Beograd večeras dočekuje orliće, a Novi Sad je dočekao kondora…

Među brojnom publikom bili su i Vida Ognjenović, Goran Petrović, Mika Pantić i mnogi drugi.

Gostovanje Marija Vargasa Ljose večeras u Novom Sadu i sutra u Beogradu omogućila je izdavačka kuća “Laguna” u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, Kulturnim centrom Novog Sada i Srpskim narodnim pozorištem.

Izvor: Blic