image of a young woman writer at the table with typewriter

Konkurs za zbirku priča DKSG-a


Dom kulture Studentski grad raspisao je Konkurs za zbirku priča za mlade do dvadeset i osam godina. Najbolji rukopis Dom kulture Studentski grad objaviće kao knjigu.

Povodom konkursa organizatori poručuju: “Ukoliko ispunjavate uslov mladosti, očekujemo da dobijemo knjigu priča,  a ne jednu ili dve pripovetke, dakle, celinu. Drugih ograničenja nema. S  obzirom na to da je konkurs namenjen mladim piscima, pa i onima koji  nisu do sada objavljivali, podsetićemo se reči profesora Dragana  Jeremića o suštinskoj razlici romana i pripovetke:

Roman može da teče kao bujica i da sa sobom nosi sve što dođe u njegove  tokove; pripovetka mora da se ograniči na jedno bistro vrelo. Mada se reči čitaju istom brzinom, roman i pripovetka zahtevaju  različite udaljenosti čitaoca od teksta. Ono što se zbiva u romanu gleda  se izdaleka kao neki pejzaž, a ono što se zbiva u pripoveci — kao “mrtva  priroda”, kao naša ruka, kao lice sagovornika. Stoga pripovedač mora da  piše s neprekidno budnom pažnjom, izostavljajući sve što nije bitno za  radnju i efekat njegove pripovetke. U pripoveci ne sme da bude ništa  slučajno i ništa suvišno: sve u njoj mora da postoji kao funkcija  osnovnog cilja. Čehov, koji je, možda, najbolji pripovedač svih vremena,  s pravom je postavio načelo: Sve što se ne odnosi neposredno na  pripovetku, sve treba nemilosrdno izbacivati.

Ovo je, svakako, samo jedno od tumačenja, vrlo davno napisano. Na vama je da nam pokažete šta je pripovetka za vas. Rukopise, s kontaktom i veoma kratkom biografijom, slati na mejl  tamara.mitrovic@dksg.rs.

Poslednji rok za slanje je 29.januar 2021.”


PROČITAJTE I OVO:  Objavljene knjige nagrađene na prvom konkursu Raštan izdavaštva