Klaudio Magris u Beogradu


Veliki italijanski pisac Klaudio Magris boraviće sledeće nedelje u Beogradu povodom srpskih izdanja svojih najznačajnijih knjiga u Arhipelagu. Tokom boravka u Beogradu Magris će imati više susreta sa čitaocima i medijima, posetiti nekoliko kulturnih institucija i održati književno veče posvećeno romanu Dunav.

Klaudio-Magris-Dunav

Arhipelag, Italijanski institut za kulturu i Dom omladine Beograda predstavljaju srpsko izdanje slavnog romana Klaudija Magrisa Dunav u sredu 20. januara u 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Magrisov Dunav, jedna od najznačajnijih knjiga savremene italijanske i evropske književnosti, objavljena je u izdanju Arhipelaga u prevodu Snežane Milinković, prevodioca i profesorke italijanske književnosti na Univerzitetu u Beogradu.

Klaudio Magris će razgovarati sa čitaocima i potpisivati primerke Dunava i drugih knjiga objavljenih u izdanju Arhipelaga.

O Klaudiju Magrisu i Dunavu govoriće prevodilac dr Snežana Milinković i pisac i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

Prepoznat kao životno delo jednog od vodećih savremenih evropskih pisaca, Magrisov Dunav je velika priča o priča o Evropi na obalama Dunava od Crne šume do Crnog mora, o kulturama koje nastaju na njegovim obalama, o istoriji koja je ostavila svoje tragove, o ljudima koji su dali smisao svom postojanju. Na obalama Dunava se živi i misli, traje i održava vitalizam trajanja, smenjuju događaji i nastaje razumevanje tih događaja. I časovi uzleta i časovi patnje, kako pokazuje istorija Evrope i istorija samog Dunava, intenzivniji su na obalama ove reke. Magrisov roman je veliko i uzbudljivo svedočanstvo o ulozi jedne reke u evropskom iskustvu i stvarnosti, kulturi i istoriji.
Magrisov roman je oblikovan kao književna arheologija Dunava u kojoj priča lucidno i zanosno prati slojeve kulture, istorije, društva, jezika, stvarnosti. Slikajući ljudske sudbine na ključnoj evropskoj reci, kao u istoriji, tako i u savremenosti, Magris je napisao zanosnu, uzbudljivu i nezamenljivu knjigu u kojoj se beskrajno uživa i beskrajno mnogo uči i saznaje o Dunavu.

PROČITAJTE I OVO:  "Gde sam to pogrešila?" - roman o princu Đorđu Karađorđeviću

Otkrivajući nam Dunav kao veliku i nikada do kraja ispričanu priču, Magrisova čudesna knjiga je najveći putnički roman moderne književnosti.

Pre Dunava Arhipelag je objavio romane Klaudija Magrisa Vi ćete, dakle, razumeti, Nagrađanja o jednoj sablji i Drugo more, kao i knjigu novela Mikrokosmosi koja govori o Mediteranu čiji je Trst jedno od magičnih središta.