Foto: Freepik,Dereta

Klasik italijanske književnosti i na srpskom jeziku


Izdavačka kuća Dereta nedavno je, u prevodu Ana Srbinović i Elizabet Vasiljević, objavila knjigu Pereira tvrdi da… koju potpisuje italijanski književnik Antonio Tabuki.

Leto 1938. Nad Lisabonom koji klone pod represivnim Salazarovim režimom, nadvija se senka Španije u kojoj je pri kraju građanski rat, dok u Evropi započinje Drugi svetski. Pereira je vremešni urednik kulturne rubrike drugorazrednih novina. Apatičan i bez ideala, vodi tih i monoton život, potpuno nezainteresovan za političku stvarnost oko sebe. Susret sa mladim levičarem Monteirom Rosijem donosi dramatičan preokret u Pereirinoj svakodnevici i uslovljava njegovo intenzivno unutrašnje sazrevanje, koje rezultira političkim buđenjem i činom pobune.

Ovo remek-delo oda je ličnom doprinosu u borbi protiv nesloboda, moralnoj odgovornosti intelektualaca pred zlom, istini koja nalazi put uprkos tiraniji i cenzuri, a sadrži gotovo sve najvažnije karakteristike Tabukijeve poetike: preispitivanje odnosa između književnosti i istorije, intertekstualnost, posvećenost Portugalu.Tabuki se bavi pasivnim posmatračima, onima koji svoje živote žive neometano „širom zatvorenih očiju“, tako omogućavajući zlu da se lakše širi.

PROČITAJTE I OVO:  Da li ste čuli internacionalnu himnu Paji Patku?
PROČITAJTE I OVO:  Proverite, možda ih i vi imate na tavanu! Kolekcionari starih i vrednih stripova zarađuju milione

Čim je objavljen 1994. godine, Pereira tvrdi da… postao je klasik italijanske književnosti, iste godine imao je čak trinaest izdanja u Italiji i osvojio prestižne nagrade nagrade: Kampijelo, Vijaređo i Skano. Po knjizi je naredne godine snimljen istoimeni film u režiji Roberta Faence, sa Marčelom Mastrojanijem u glavnoj ulozi.

Antonio Tabuki (1943-2012) italijanski pisac, prevodilac i akademik. Predavao je portugalski jezik i književnost na univerzitetima u širom Italije i bio gostujući profesor u Njujorku i Parizu. Dve decenije svog života proveo je u Portugalu, koji je smatrao svojom drugom domovinom.

Tabuki se smatra jednim od najvažnijih predstavnika nove italijanske književnosti. Objavio preko 25 knjiga, uglavnom romana, ali i pripovedaka, eseja i dramskih tekstova. Prevođen je na preko 30 jezika. Pisao je članke za italijanske novine Korijere dela sera i španski El pais. Dobitnik je brojnih književnih i žurnalističkih nagrada.

U većini svojih dela bavi se odnosom između reči i stvari, sna i jave, zbilje i fikcije. Kroz aluzivnu i eliptičnu naraciju i melanholičnu atmosferu, događaji se često čine van domašaja i objašnjenja, perspektiva menja a identiteti preispituju, pozivajući se često na heteronime Fernanda Pesoe, čijim stvaralaštvom se Tabuki bavio i kao prevodilac, kritičar i autor.

Po delima ovog autora snimljeni su filmovi Linija horizonta (Fernando Lopes), Indijski nokturno (Alan Korno), Pereira tvrdi da… (Roberto Faenca) i Rekvijem (Alan Tarner).