Kina kažnjava bibliotekare koji su palili knjige, ali samo zato što su to uradili javno


Kina je saopštila da će kazniti osoblje biblioteke jer su javno spaljivali knjige, a ne onako kako je to predviđeno propisima.

Dve bibliotekarke narodne biblioteke u jednoj severozapadnoj kineskoj provinciji biće kažnjene jer su fotografisale kako spaljuju knjige tokom svedržavne akcije spaljivanja „ilegalnih“ knjiga koje su u suprotnosti sa doktrinom Komunističke partije.

Ova fotografija je postala viralna na društvenim mrežama što je izazvalo bes i zabrinutost javnosti zbog uništavanja kineskog nacionalnog i kulturnog nasleđa.

Nakon toga lokalne vlasti su saopštile kako će biti sprovedena temeljna istraga oko konkretnih zaposlenih koji će zbog ovog slučaja snositi ozbiljne posledice.

„Zaposleni nisu pečatili i spaljivali knjige sa ostalim knjigama kako je propisano, već su radije spalili šezdeset i pet knjiga na pločniku ispred biblioteke“, stoji između ostalog u zvaničnom saopštenju.

Zvaničnici nisu dali informacije o vrsti sankcije sa kojom se zaposleni suočavaju kao ni o knjigama koje su spaljene.

U oktobru prošle godine Ministarstvo obrazovanja je pozvalo školske biblioteke širom zemlje da odvoje knjige koje „ugrožavaju jedinstvo zemlje, njen suverenitet ili teritoriju; knjige koje narušavaju društveni poredak i štete stabilnosti društva; knjige koje narušavaju smernice i politiku Partije, kleveću ili ismevaju Partiju, državne lidere i heroje“.

Fotografija načinjena ispred biblioteke okačena je na sajtu lokalne vlade svega nedelju dana nakon ovog apela.
Na osnovu napisa medija fotografija je bila okačena zajedno, sa sada obrisanim, tekstom u kome se kaže da je osoblje prošlo kroz „temeljno čišćenje“ doniranih knjiga i da je izvršeno uništavanje „ilegalnih i verskih publikacija, naročito knjiga, ilustrovanih publikacija kao i vizuelnih sadržaja koji su pokazivali izvesna stremljenja“.

Kinezi su na društvenim mrežama ovo spaljivanje uporedili sa spaljivanjem koje je izvršio kineski car Kin Ši Huang.

PROČITAJTE I OVO:  Srpski pesnici nagrađeni u Kini

„Kineska istorija se odjednom vratila dve hiljade godina unatrag“, napisao je jedan Kinez na društvenim mrežama.

Samo dan nakon toga većina negativnih komentara bila je izbrisana sa internet portala koje kontroliše i cenzuriše zvanična Kina.

Izvor: Independent