Izvor: Promo

JAZAVIČAR FOKSI u novim avanturama! Drugi roman domaće autorke Vesne Knežević


Kako bi ispunio misiju koju su mu poverili paukovi mrežari, Foksi odlučuje da pravi nepromočive šešire od paučinastih niti. Ali u Elizenhajmu sve su kuće uredne i nema dovoljno paučine za taj poduhvat. Zato Pilot predlaže da naprave bioničku farmu paukova, a u pomoć im priskače i jedan sasvim neobičan Pastir. I to nije sve! Jedan šešir će stići čak do Južne Amerike i jezera Titikaka i dovešće im nove prijatelje…

PROČITAJTE I OVO:  Evo zašto je Volt Dizni obožavao Paju Patka
PROČITAJTE I OVO:  Da li ste čuli internacionalnu himnu Paji Patku?

Da li ste se već upoznali s Foksijem? Ako niste, požurite to da uradite zato što će vam knjige iz serijala Jazavičar Foksi i prijatelji u izdanju Kreativnog centra doneti pregršt smeha i dobre zabave. Ovaj serijal autorke Vesne Knežević namenjen je mlađim osnovcima, ali i svim onim čitaocima koji uživaju u prirodi i vole da se druže sa životinjama.

Već prvom knjigom iz ovog serijala, pod naslovom Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla, Vesna Knežević i njen zanimljivi književni junak stekli su simpatije naše čitalačke publike. Tu smo imali priliku da se upoznamo s Foksijem i njegovom veselom družinom, koju čine nezgodni Gusan, pametni Mačor i dve neobične ličnosti – Pilot i Kovač. Oni zajedno učestvuju u brojnim avanturama – let paraglajderom, vožnja planinskim toboganom i susret sa seoskim lovokradicama samo su neke od njih.

Foksi i tajna nepromočivih šešira, druga knjiga serijala, donosi nam nove dogodovštine malog seoskog jazavičara. Oslanjajući se na jedan zanimljiv susret s paukom mrežarom u prvoj knjizi, autorka razvija čitavu novu priču i plete je oko Foksijeve želje da pravi nepromočive šešire, koje će poklanjati ljudima širom sveta. U tom poduhvatu pridružiće mu se već poznati prijatelji, uz podršku nekih novih i zanimljivih lica.

Vesna Knežević piše s lakoćom svojstvenom veštom pripovedaču. Njeni junaci odišu vedrinom, radoznali su i upuštaju se u prave pustolovne podvige. Autorka nas tako vodi do dalekih predela Južne Amerike i upoznaje s Jezerskim ljudima, otkriva nam lekovita svojstva biljaka, preporučuje knjige za čitanje, muziku za zabavu i uživanje, ali i poziva na aktivizam i zaštitu životinja, kao i prirode uopšte.

Pored zanimljive i dinamične radnje, ono što daje dodatnu draž ovim knjigama jesu dopunski komentari koji se odnose na pojedine detalje priče. Tako, poput prve knjige, i ova obiluje objašnjenjima brojnih zanimljivosti i nepoznatih pojmova, receptima za ukusne poslastice, kao i podacima o poznatim ličnostima pomenutim u priči. Ovaj specifični dodatak pruža deci podsticaj da se posvete istraživanju onih tema koje ih zainteresuju, a vezane su za glavni tok priče.

Serijal knjiga Jazavičar Foksi i prijatelji maestralno ilustruje naš poznati ilustrator Dušan Pavlić. Oživljavajući likove Foksija i njegove družine, kao i scene života u Elizenhajmu, koje dopunjuje brojnim pojedinostima, on gradi sasvim osobenu atmosferu ovih romana, u kojoj će uživati i deca i odrasli.

Vesna Knežević (1954) magistar je filozofije iz Beograda, novinarka i publicistkinja. Uređivala je američki časopis BYTE YU, pisala kolumne, intervjue i reportaže za domaće medije interesujući se pre svega za mlade, kulturu i nove tehnologije. Autorka je i šef projekta za decu KID (Komunikacije i interaktivno društvo). Godine 2013. dobila je godišnju nagradu Etnografskog muzeja za multimedijalni projekat Kako je kompjuter postao bog. Inspirisana ćerkom Marijanom i sinom Viktorom, napisala je dečji avanturistički roman Alisa na Tašmajdanu, posvećen nemačkoj ovčarki Alisi, porodičnom ljubimcu. Pre tri godine Vesna se odselila s Tašmajdana u vojvođansko selo Belo Blato kod Zrenjanina, gde živi u prirodi s jazavičarem Foksijem, svojim vernim psom. Bavi se permakulturom i piše za decu.

Dušan Pavlić (1968) ilustrator je i grafički dizajner iz Beograda. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Ilustrovao je više od sto knjiga za izdavače širom sveta. Mnoge njegove ilustracije nagrađivane su u Srbiji, Italiji, Belgiji i Brazilu. Dobitnik je Zlatnog pera, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu S decom oko sveta 1 objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999. godine. Njegovi radovi su duhoviti, domišljati i šarmantni. Jedan od urednika o njemu je rekao: „On crta dok sedi. On crta dok hoda. On crta dok spava. On crta sve što može ili ne može da zamisli. I svi ga vole. Jedino što ne voli jeste kada mu neko kaže: Nacrtaj mi nešto lepo.“ Voli da putuje