Izdanja Bedem knjige i na Makartovom sajmu knjiga


Pošto se ove godine, kako stoje stvari a zahvaljujući situaciji o kojoj se piše, govori i koju preživljavamo od januara, nećemo družiti na beogradskom sajamu knjiga, ljubitelji pisane reči će ove jeseni moći da posete neku od književnih manifestacija, koje će biti organizovane širom Beograda.

U okviru ove izdeljene ali bogate sajamske ponude biće predstavljeno i nekoliko novih naslova, među kojima su i Brda, nova zbirka priča Sanje Savić Milosavljević kao i roman-zbirka Jezava, koju potpisuje Mladen Milosavljević. Oba naslova su izdavački poduhvat firme Bedem knjige, iza koje, takođe, stoji ovaj spisateljsko supružnički par a odlomke iz njihovih knjiga možete poslušati na sledećim linkovima, u formi audio knjige:

Najduži put, priča iz zbirke Brda

Zduhać, segment iz romana-zbirke Jezava

Predstavljanje Bedemovih izdanja zakazano je za utorak 20. okobar od 17 časova, a biće održano u Čumićevom sokačetu, tačnije na platou ispred Makartove knjižare, na kome se nekoliko godina unazad održavao čuveni ČBF (Čumićev Book Fest).

O pomenutim naslovima kao i izdavačkim planovima, govoriće Sanja i Mladen, dok će moderator razgovora biti  književni kritičar Vladimir Petrović.

Budući da je u pitanju manifestacija sajamskog tipa, dobar deo ponuđenih izdanja, uključujući i izdanja Bedem knjige, biće na popustu od 20%.

Sanja Savić Milosavljević je rođena u Sarajevu 1988. godine, završila je osnovnu i srednju školu na Palama. Diplomirala je i završila master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. a 2019. je odbranila doktorski umetnički projekat Dugometražni animirani film Priča o Miki mravu: Funkcije filmskog scenarija u procesu adaptacije proze u animirani film.

Autor je scenarija za nekoliko kratkih filmova, te scenarista, reditelj i animator dva kratka animirano-igrana filma – Bubamara i Kako mravi i krave utiču na ženski život (prikazani na nekoliko festivala u Srbiji i inostranstvu). Sa Vladimirom Radovanovićem, koautor je eksperimentalnog muzičkog filma Vitraž u d-molu.

Kao reditelj, scenarista i koproducent potpisuje dugometražni igrani film Naši očevi, majke i njihova djeca, koji je premijerno prikazan na Festu 2017. godine, a potom na još desetak festivala u Srbiji i inostranstvu, kao i dugometražni animirani film za djecu Priča o Miki mravu, koji je u septembru 2019. premijerno prikazan na Kraljevskom filmskom festivalu.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija monografije o Nedi Arnerić

Objavila je zbirke pripovijedaka Kad žirafa progovori (2010), Vrijeme vašara (2013) i Brda (2020), romane Neoštrine (2016) i Tuđa kost (2019), kao i drame Srebrni car (u okviru pedesetogodišnjice Homoljskih motiva u Kučevu), zbirku drama Ptice i druge drame (2019), dramu Kod šejtana ili Jedna dobra žena (časopis Scena), scenario za TV dramu Princip (Almanah Prosvjete).

Izvedene su joj tri radio drame na radio Beogradu: Letovanje na jugu (po pripovijeci Ive Andrića), Irodijada (originalni tekst) te radio dramska minijatura za djecu Kako je mrav upoznao samog sebe.

Zastupljena je u zbirkama Antidepresiv (2011), U vrzinom kolu (2017) i Gvozdena kapija (2018), te bila kopriređivač i jedan od autora zbornika Studiranje Šabrola.

U režiji Stevana Bodrože na sceni Kult UK Vuk Stefanović Karadžić, izvedena je drama Kod šejtana ili Jedna dobra žena, a u Puls teatru u Lazarevcu je izvedena predstava za decu Srebrni car, rađena po motivima njene istoimene drame. Tekst za decu Crvena kapa i vukova šapa podržan je od strane Kancelarije za dijasporu i izveden na nekoliko evropskih scena.

Radila je kao demonstrator na predmetu Filmska i televizijska dramaturgija, kao crtač stori bordova na animiranom projektu Yeet, kao urednik portala HoćuDaIzdamKnjigu, te kao reditelj i scenarista TV emisije Sveznalice (produkcija Vodič za roditelje). Bila je angažovana kao predavač u školi filma Fokus, te moderator programa na Kraljevskom filmskom festivalu.

Autorka je scenarija za petnaest epizoda TV serije Vreme zla po romanu Dobrice Ćosića (produkcija Eye to Eye i United Media).

Član je redakcije časopisa Omaja, te udruženja Mansarda iz Novog Sada.

Mladen Milosavljević je rođen na Mladence 1982. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odeljenju za Etnologiju i antropologiju. Autor je nekoliko dokumentarnih i jednog igranog filma, Naprata.  Dobitnik je prve nagrade na tradicionalnom anonimnom konkursu Radio Beograda za tekst radio drame Uslužni duh.  Urednik je sajta Omaja, posvećenom temama iz oblasti folklorne fantastike. Vlasnik je izdavačke kuće Bedem. Autor je romana Kal juga (2018.) i romana-zbirke Jezava (2020). Živi i radi u Beogradu.

PROČITAJTE I OVO:  Gonkurova nagrada studenata romanu "Bakhita" Veronik Olmi