Iz štampe izlazi šesti roman popularnog pisca fantastike Danijela Jovanovića – Zaire!


„Svet Pokrajine je surov, u njemu vladaju stroga pravila i nemilosrdna patrijarhalna hijerarhija. Ljudi se nadaju da će slepo pridržavanje pravilima umilostiviti četiri vrhovna božanstva i sprečiti zle sile da zavladaju svetom. Veliki Vrač predvideo je dolazak Heroja, ali se taj misteriozni spasilac nije pojavio. U tom svetu, rađa se Zaire, u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. Kako bi se iskupila za grehe svog rođenja, Zaire odlazi u nepoznato u potrazi za Herojem. Ova naizgled obična seoska devojka plamene kose neće moći ni da pretpostavi da će, na putu za dobrobit svog naroda, uspeti da pronađe ono što joj je bilo najpotrebnije – put sopstvene sudbine.“

Podsetimo, Danijel je mladi autor iz Srbije, koji je popularnost u zemlji i regionu stekao serijalom za mlade „Severna kapija“. Ovaj serijal, sačinjen od četiri povezana romana, prožet elementima slovenske mitologije, stekao je veliku popularnost kod čitalaca svih generacija i do sada je štampan u više izdanja. Pored pomenutog serijala, ovaj pisac je objavio i simpatičan roman za decu pod nazivom „Gospodinova kuća“ koji potpisuje i kao ilustrator.

Danijel Jovanović ni ovog puta, zakoračivši u svet fantastike za odraslu publiku, ne izneverava svoje čitaoce, provodeći ih, zajedno sa naslovnom junakinjom Zaire, kroz čudesno oslikane imaginarne svetove. Ova knjiga, pre svega, predstavlja pomalo gorku priču o odrastanju uokvirenu modifikovanim bajkovnim sižeom i, u prepletu elemenata različitih mitologija (pretežno afričke o kojoj smo retko imali prilike da čitamo), govori o lojalnosti, hrabrosti, prijateljstvu, porodici, religiji, rodoljublju, ali i o snazi pripovedanja, toleranciji, rodnim ulogama, nasilju i opasnostima slepog poštovanja uspostavljenih dogmi.

„Zaire“ će lako osvojiti srca svakog čitaoca koji zaviri među ove stranice, a nema sumnje da će glavna junakinja ostaviti traga u novijoj svetskoj književnosti, budući da predstavlja pravu književnu junakinju našeg doba. Baš kao i njena verna lisica, koja je svuda prati.

Roman „Zaire“ ćete po izlasku iz štampe moći da poručite na sajtu izdavača „Otvorena knjiga“,  a više o Danijelovom stvaralaštvu potražite i na instagram profilu svet.iza.kapije.

Intervju sa Danijelom Jovanovićem možete pročitati ovde: Danijel Jovanović: “Trud, rad i strpljenje!”