I posle kažu da je trčanje zdravo


“Pratim te” Pitera Džejmsa je knjiga posle čijeg čitanja ćete dobro razmisliti da li da počnete da se bavite trčanjem…

Džerzi je ostrvo koje se nalazi u Lamanšu udaljeno dvadeset kilometara od obale Francuske i sto i šezdeset kilometara od obale Velike Britanije. Ima samostalnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, dok su spoljni poslovi i odbrana povereni britanskoj kruni. Vladar Džerzija je vojvoda Normandije što je titula koju ima kraljica Elizabeta II.

Glavni grad Džerzija je Sent Helije sa oko 30.000 stanovnika, dok na celom ostrvu živi tek 100.000 duša.

Džerzi

Prilično izolovana i mala zajednica je kao stvorena za radnju nekog horora ili trilera. Upravo to je pomislio i britanski pisac krimića Piter Džejms kada je radnju svog novog romana Pratim te, koji je u prevodu Marka Mladenovića kod nas objavila izdavačka kuća Laguna, smestio na ovo ostrvu.

Foto: Milan Aranđelović

Ovaj najpopularniji britanski pisac kriminalističkih romana koji su prodati u više od dvadeset miliona primeraka širom sveta i prevedeni na trideset i sedam jezika inspiraciju za svoj novi roman je pronašao u jednoj mobilnoj aplikaciji koju koristi njegova supruga Lara.

Lara je do sada istrčala trinaest maratona i, poput svog supruga, veliki je zaljubljenik u trčanje. Pre nekoliko godina počela je da koristi aplikaciju za trčanje koja pamti putanju, razdaljine, vremena i razne druge podatke. Glavna zabava koju ova aplikacija nudi svojim korisnicima jeste da mogu da porede svoje vreme sa drugim trkačima. A kako su trkači uglavnom takmičarski raspoloženi, rado koriste baš ovu opciju.

Lara je jednog dana, dok je trčala seoskim stazama u Saseksu, primetila nekog neznanca koji je trčao istom putanjom kao i ona. Kada se vratila kući videla je da ju je zapratio i na aplikaciji za trčanje. Tada je shvatila da, koristeći aplikaciju, stranac može da otkrije gde ona živi, njene trkačke rutine, brzinu, mesta na kojima trči i obilje sličnih informacija.

Kada je sve ovo ispričala svom suprugu, u njemu se rodila ideja za zaplet knjige koju je objavio tri godine docnije.

Lara na trčanju koje je inspirisalo nastanak knjige

Junakinja romana Pratim te, Džordži Maklin živi na Džerziju i radi kao fitnes instruktorka. I sama posvećena poslu voli da trči i koristi aplikaciju za trčanje preko koje može da se nadmeće i da upoređuje rezultate sa ostalim korisnicima koji se međusobno prate.

Tokom jedne partije trčanja umalo ju je udario nepažljivi vozač. Nesreća je za dlaku izbegnuta, Džordži je otrčala dalje, ali vozač je okrenuo automobil i počeo da je prati. Za volanom se nalazio šarmantni i samouvereni lekar Markus Valentajn. Markus ima savršen život. Jedan je od najuglednijih stručnjaka za akušerstvo, ima savršenu suprugu, troje divne dece… Ali nešto mu nedostaje.

U liku džogerke koju je umalo pregazio prepoznao je Linet, devojku u koju je bio zaljubljen kada je bio tinejdžer. Prosto je neverovatno kako ga je sudbina navela na nju. Mora da je ona. Markus ne može da prestane da misli na ženu koja mu je (ponovo, možda?) prešla put.

Osvaj put, siguran je, neće dopustiti da mu se tako lako izmigolji iz ruku. Biće njegova.

Igra mačke i miša je počela.

Piter Džejms je nesumnjivo majstor svog zanata. Roman započinje veoma sporo dok se  slike savršenih porodica i pripadnika ostrvske  srednje klase nižu. Upoznajemo se sa njihovim snovima, željama, žudnjama, nadama, veganstvom, političkom korektnošću, ispravnošću i savršenstvom.

A, onda, kada smo najzad neke zavoleli, a neke prezreli, pojavljuje se Markus Valentajn koji, poput crva, buši tu savršenu sliku male zajednice dobrih ljudi.

Kako stranice odmiču, napetost postaje sve veća i veća. Više nije u pitanju samo život (i smrt) glavne junakinje, već i ljudi oko nje, onih koje voli i do kojih joj je stalo. Čak ni deca nisu pošteđena upitne budućnosti.  Autor ovih redova je poslednjih osamdeset stranica, da iskoristimo prigodan izraz, „pretrčao“ jer je želeo da što pre otkrije kako će se cela priča okončati i ko će stradati, a ko preživeti opsesiju za savršenstvom. Poslednja trećina romana se čita sedeći na ivici stolice.

Ako ništa drugo, posle čitanja ove knjige razmislićete dobro o tome sa kim delite lične informacije i podatke na društvenim mrežama i aplikacijama. Može biti jezivo.

Piše: Milan Aranđelović