Leona, 7, poses inside a labyrinth installation made up of 250,000 books titled "aMAZEme" by Marcos Saboya and Gualter Pupo at the Royal Festival Hall in central London July 31, 2012. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR35PZS

I ovu Noć knjige obeležiće brojni hitovi domaće i strane književnosti


Nakon dve knjige o Nemanjićima, Dejan Stojiljković i Vladimir Kecmanović predstavljaju čitaocima treću knjigu trilogije o Stefanu Nemanji i treću u seriji knjiga o najpoznatijoj srpskoj vladarskoj dinastiji „Nemanjići – U ime sina“, priču o državniku koji je postao svetac.

Dejan Stojiljković je prisutne najpre podsetio da je ovaj serijal proizašao iz rada na scenariju koja je trebalo da oživi Nemanjiće na malom ekranu. „Knjgom ’Nemanjići – U ime sina’ završili smo trilogiju o Stefanu Nemanji. Svaka se bavi jednom određenom etapom u životu Stefana Nemanje koji je vladao Srbijom 37 godina. Prva knjiga govori o njegovom sazrevanju i o njegovim ratničkim danima, druga knjiga o državniku, dok nova knjiga govori o posvećenju, o Stefanu Nemanji duhovniku. U ovoj trećoj knjizi veliki deo je posvećen i Rastku koji je u ovoj knjizi još uvek mladić, ali imamo genezu njega kao istorijskog lika i lika iz crkvenih predanja.“

Vladimir Kecmanović je istakao: „Zadatak koji smo pred sebe postavili jeste da ono što je istorija rekla, na jedan jednostavan i komunikativan način, približimo široj čitalačkoj publici. Prevashodno nam je cilj da napravimo umetničko delo, ali smo se u ovom slučaju držali istorijskih činjenica i onoga što je nauka do sada rekla.“

Nakon višedecenijskog izbegavanja teme radijacije u Vinči Goranu Milašinoviću je pošlo za rukom da priču o srpskom Černobilju ispriča efektno i sa mnogo detalja u knjizi „Slučaj Vinča“.

Od svetskih hitova posebno skrećemo pažnju na drugi roman u serijalu „Sedam sestara“ Lusinde Rajli, zasnovanom na mitologiji u vezi sa istoimenim sazvežđem. „Olujna sestra“ je Alina priča, jedne od šest usvojenih beba koje su odrasle u bogatstvu u izolovanom zamku u Švajcarskoj. Kad je njihov Tata Sol preminuo, ostavio je svakoj pismo i trag koji će ih odvesti do njihovog porekla. Ali trag vodi do njenih korena u Norvešku. A tamo je čeka neverovatna priča o njenoj porodici, koja počinje 1876. godine.

PROČITAJTE I OVO:  Blaškovićeva “Razbrajalica” u Parobrodu

Laguna u Noći knjige ekskluzivno predstavlja novi roman Tonija Parsonsa iz serijala o detektivu Maksu Vulfu „Poslednja žrtva“, dok će autorka bestseler serijala o Kupoholičarki Sofi Kinsela obradovati čitaoce još jednom knjigom idealnom za letnje dane „Moj ne tako savršeni život“.

Iz pera Edvarda Raderfurda, velikog majstora istorijskih romana, stiže zadivljujući ep o veličanstvenom gradu Parizu u istoimenoj dvotomnoj knjizi. Šetajući tamo-amo kroz vreme, niti fabule se razvijaju kroz intimne i uzbudljive priče o samootkrivanju, rastrzanosti i odanosti, i dugo čuvane tajne.

„Haker, trol, uzbunjivač, špijun: mnoga lica Anonimusa“ je sveobuhvatna knjiga o globalnom pokretu hakera, trolova i haktivista pod nazivom Anonimusi, iz tastature autorke Gabrijele Kolman koja, po rečima Hafington posta, zna sve njihove skrivene i mračne tajne.

„Izvanredni izgovori (i druge dobre stvari) – Tom Gejts“ Liz Pišon nastavak je višestruko nagrađivanog serijala za školarce u kojem pratimo avanture Toma Gejtsa.

Mališani će biti oduševljeni još jednom knjigom iz Male lagune „Šta treba da znaš o ljudskom telu“, u kojoj se kriju odgovori na pitanja kako zarasta kost, šta se zbiva s hranom koju pojedemo, šta su hormoni i drugo. Ova knjiga priča objašnjava procese koji se odvijaju u našem telu, a o kojima nikad ne razmišljamo.

Čitaoci će imati prilike da se druže sa svojim omiljenim piscima.

I ove godine manifestaciji Noć knjige priključile su se brojne biblioteke iz Srbije koje će organizovati posebne programe za čitaoce.

Budući da se održavaju isto veče, Noć knjige i festival Krokodil udružili su snage na promovisanju knjige i čitanja pa će tako specijalni gost Noći knjige biti norveški pisac Erlend Lu koji će se družiti sa čitaocima od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u.

PROČITAJTE I OVO:  Otvoren 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Prijatelji manifestacije spremili su brojne i raznovrsne poklone za sve koji budu učestvovali u Noći knjige.