Hitovi domaće i svetske književnosti za Noć knjige


Verovatno najlepši deo priprema za Laguninu manifestaciju Noć knjige jeste osmišljavanje spiska sa naslovima kojima ćete obogatiti svoju kućnu biblioteku. Među novitetima se nalazi mnogo izdanja domaće i svetske književnosti u kojima ćete uživati.

Nova knjiga Jua Nesbea „Ostrvo pacova i druge priče“ donosi pet priča iz bliske budućnosti. Poigravajući se žanrovima, Nesbe ispituje šta pokreće i određuje sudbinu čoveka kao pojedinca, ali i jedinke u društvu – ima li mesta za ljubav, saosećanje i pravdu čak i u ekstremnim uslovima borbe za opstanak?

Kad je nastao, pre skoro 20 godina, bio je ispred svog vremena. Danas je nažalost i dalje aktuelan. Roman „Ljubav na posljednji pogled“ Vedrane Rudan je po autorkinoj oceni njen najbolji roman, a govori o nasilju u porodici i ženi koja odlučuje da više ne bude žrtva nasilnika.

Treći roman u hit serijalu „Prva damska detektivska agencija“ Aleksandra Mekola Smita je „Moralne pouke za lepe devojke“, onaj o dečaku kojeg su možda odgajili lavovi… Kad jednom nešto krene po zlu, čini se da tome nema kraja. Mma Ramocve svoju ljupku kancelariju mora da preseli u prostorije radnje „Brzi motori Tlokvenga“. A povrh svega, nekoliko slučajeva koje je preuzela ispostaviće se kao prilično izazovni.

Sa knjigom „Anđeli neće sići sa nebesa“ možemo reći da se krug zatvorio. Devet priča iz zaostavštine Đorđa Lebovića, koje Laguna prvi put objavljuje kao da zamenjuju nikad nenapisana dva završna poglavlja njegovog kultnog romana „Semper idem“.

Delo u kojem se prepliću činjenice i fikcija „Tugovanke za zavičajem“ Ajada Aktara je epska priča o čežnji, nezalečenim ranama i besramnom pustošenju ljudskih života; priča u kojoj autor ne štedi nikog, a ponajmanje sebe.

Uveu Jonzonu je bilo potrebno više od petnaest godina da napiše svoju tetralogiju u kojoj opisuje jednu godinu u životu protagonistkinje po imenu Gezina Krespal. Svakom danu u toj godini posvećeno je po jedno poglavlje. Nedavno je izašao treći roman „Svaki dan u godini 3“.

Novi roman kraljice romantične komedije Sofi Kinsele „Zabava tek počinje“ vas poziva na zabavu na kojoj definitvno želite da budete.

Značajna knjiga Josipa Mlakića „Na Vrbasu tekija“ živo i uverljivo, utemeljena na zavidnom poznavanju epohe i istorijske građe, osvetljava jedan nezaobilazan i bitan, a u književnom smislu retko tematizovan segment novije bosanske istorije.

Mnoštvo interesantnih, intrigantnih i manje poznatih pojedinosti iz života popularnih muzičara otkriva u svom romanu „Preko trnja“ legendarni gitarista Riblje čorbe Miša Aleksić, koji Laguna posthumno objavljuje uz pomoć njegove ćerke Mine.

Vanja Bulić u romanu „Tata u drugom stanju“ iskreno i duhovito opisuje šta sve preživljava Slobodan Boda Dimić dok očekuje porođaj svoje supruge. Iščekivanje je napeto i isprekidano brojnim epizodama koje Bodu uznemiravaju i dekoncentrišu a čitaoce razgaljuju. Nezaobilazno štivo za (buduće) očeve.

U knjizi „Moja ljubav Nikola Tesla“ Ana Atanasković nam otkriva drugu stranu Tesline prirode: nežnog, pažljivog, duboko moralnog čoveka koji izbegava Amorovu strelu supruge bliskog prijatelja i mecene.

U zbirci tekstova Džefa Bezosa „Smišljajte i istražujte: Sabrani spisi“ sadržani su ključni principi i filozofija jednog od najbogatijih ljudi planete, kojima se vodio tokom stvaranja, razvoja i vođenja kompanija Amazon i Blu oridžin. Knjiga sadrži jedinstvena i izuzetno originalna godišnja pisma akcionarima, uz brojne govore i intervjue koji pružaju uvid u Bezosovo poreklo, rad i razvoj njegovih ideja. Možda uspete da odgonetnete koja je formula uspeha!

Kada je reč o književnosti za decu, svetski popularni serijal o Ameliji Zubić nastavlja se sa još dva dela „Amelija Zubić i nestalo blago jetija“ i „Amelija Zubić i nestašni mačkorozi“. Tu su i knjige bugarskog klasika za decu Elina Pelina „Jan Bibijan“ i „Jan Bibijan na Mesecu“.

Sa knjigom „Priče o životinjama sa svih kontinenata“ mališani će krenuti na put oko sveta uz osam divno ilustrovanih priča a usput će i saznati kako žive životinje na različitim kontinentima.

Pripremite spiskove na vreme i budite deo još jedne Noći knjige!