Goran Petrović – dobitnik književne nagrade “Grigorije Božović”


Piscu Goranu Petroviću dodeljena je književna nagrada „Grigorije Božović“ za 2019. godinu za Izabrana dela u izdanju Lagune iz Beograda. Goran Petrović je u sklopu svojih izabranih dela u Laguni dosad objavio četiri naslova: romane „Atlas opisan nebom“, „Opsada crkve Svetog Spasa“ i „Sitničarnica ’Kod srećne ruke’“ i izbor priča „Unutrašnje dvorište“.

Žiri za dodelu nagrade „Grigorije Božović“ radio je u sastavu: Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija).

U obrazloženju žirija navodi se da se „Goran Petrović od objavljivanja u književnosti do danas potvrdio kao pisac izrazitog dara i stvaralačkog umeća. Njegove knjige pripovedaka i romana pokazale su retku poetičku doslednost i visok artizam, kao i osoben i prepoznatljiv književni svet. U njihovom širokom sadržinskom polju pitanja duhovnosti, umetnosti i književnosti javljaju se naporedo sa temama zahvaćenim iz istorije i svakodnevlja. Oblikovane u širokom intonativnom rasponu: od realističke objektivacije do fantastičnog predstavljanja, njegove priče i romani aktiviraju vanredno jezičko obilje. I to ih, uz simboličko-značenjsku složenost i dubinu, poetsku i stilsku utančanost, naročito izdvaja i preporučuje kao vrhunski stvaralački izraz promišljanja ’raščovečene povesti’ i našeg dramatičnog doba.

Duhu proze Grigorija Božovića Petrovićevo stvaralaštvo približava tradicijska ukorenjenost, jezička saobraženost, moralna osetljivost i naročito promišljen, kreativni i angažovani odnos istorije i priče. U njima se ovaj pisac iskazuje kroz visoku meru razumevanja i uživljavanja u kojima se razvidi kako: ’Ogromna površ istorije ni izbliza ne kazuje onoliko – koliko skriva njena mračna utroba.’

Zagledan u dubinu vremena Goran Petrović je u svom remek-delu, romanu ’Opsada crkve Sv. Spasa’, srpskoj književnosti podario stvaralačku viziju visokih maštenskih dosega, znatne simboličke i saznajne osnove i velike umetničke snage i vrednosti. Koliko i višeslojnu priču o nacionalnoj istoriji i sudbini koje se ne razrešuju ni u savremenosti nego se, nenametljivo i mudro, uverljivo privode našem pogledu i razumevanju.

PROČITAJTE I OVO:  Biblioteka grada: Deset najčitanijih knjiga u 2015.

Zbog toga mu se, kao jednom od najistaknutijih stvaralaca našeg doba, sa najboljim razlozima i potpunom uverenošću, opredeljuje književna nagrada koja nosi ime Grigorija Božovića – značajnog i važnog pisca srpske književnosti i kulture“.

Nagrada će Goranu Petroviću biti uručena na svečanosti u Domu kulture ,,Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku 25. juna u 13 sati.