Festival fantastične književnosti Art-Anima


Šestu godinu zaredom u Beogradu se organizuje Festival fantastične književnosti Art-Anima, osoben po tome što se bavi istovremeno promovisanjem kulture čitanja, kreativnim pisanjem i razgovorom o širem značaju književnih dela pisanih u ključu fantastike. Ove godine Festival se organizuje od 30. maja do 03. juna u klubu galeriji Polet (Cetinjska 15) i Svečanoj sali Opštine Vračar (Njegoševa 77).

Četrdeset učesnika, među kojima su neki od najznačajnijih teoretičara književnosti, kritičara, urednika, izdavača i pisaca fantastike, govoriće o brojnim aspektima uticaja ove vrste književnosti na savremeno prozno stvaralaštvo, pop kulturu i druge umetnosti, ukazujući na njen širi društveni značaj.

Posetioci Festivala biće u prilici da se upoznaju sa stvaralaštvom ovogodišnjeg dobitnika Man Buker nagrade i majstorom kratke priče, Džordžom Sondersom, uticajnim piscem fantastike Tomasom Ligotijem, strip albumom Providens kultnog britanskog autora Alana Mura.

Pored autora iz anglosfere, tokom Festivala biće predstavljena i dela autora koji dolaze izvan engleskog govornog područja. Tako će na Festivalu biti premijerno predstavljeno srpsko izdanje romana Krug japanskog pisca Kođija Suzukija prema kome je snimljen istoimeni kultni horor film. Takođe, biće predstavljen prvi od tri dela romana Led, koji predstavlja monumentalno ostvarenje jednog od najpoznatijih poljskih SF pisaca današnjice, Jaceka Dukaja.

Od dela domaćih pisaca, na Festivalu će biti predstavljene knjige dvojice doajena fantastične književnosti Gorana Skrobonje (roman Proročanstvo Korota) i Ilije Bakića (zbirka Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe).

Značajan deo Festivala biće posvećen pitanju položaja žena u fantastičnoj književnosti, čemu će biti posvećene tri programske celine. Poseban segment biće posvećen veštini uspešnog pripovedanja i građenju kvalitetne priče. A o ovoj temi govoriće pisac Oto Oltvanji i poznati TV voditelj Galeb Nikačević.

Tokom Festivala premijerno će biti predstavljen novi, 6. broj časopisa Književna fantastika. Nagrada „Art-Anima“ koja se svake godine dodeljuje za doprinos popularizaciji fantastike, biće uručena slavisti, filologu i uredniku dr Dejanu Ajdačiću.

PROČITAJTE I OVO:  Pisac koji je doneo šmek Agate Kristi u moderni Beograd

Festival zatvaraju tri zanimljiva i neobična predavanja. Dr Nataša Tučev sa Filozofskog fakulteta u Nišu održaće predavanje o pripoveci E. M. Forstera „The Machine Stops“ (1909) u kojoj je predviđena pojava Interneta. Dr Srđa Janković, imunolog sa Univerzitetske klinike u Tiršovoj, govoriće o sprezi naučno-fantastične književnosti i medicine, a sociolog i etnolog mr Danilo Trbojević izneće najnovija otkrića sa terena o motivu vampira u verovanjima srpskog naroda.

Festival fantastične književnosti organizuju sajt Art-Anima.com i izdavačka kuća Kontrast. Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

Satnica i dodatne informacije o Festivalu možete pogledati OVDE.