Dve tople književne preporuke za hladne jesenje dane


Džonatan Trigel – Dečak A

Decak-A-00009192238206

Masa je htela da ih linčuje. Postali su glavna tema tabloida. Iako su im na optuženičkoj klupi noge jedva dopirale do poda, dečaci A i B proglašeni su monstrumima. Zbog nezamislivog zločina za koji su bili optuženi, ni u zatvoru neće biti sigurni.

Posle mnogo godina provedenih po popravnim domovima i zatvorskim ćelijama, ozloglašeni dečak A, dobio je šansu za novi početak. Sada već mladić, on će morati da prihvati novi identitet, pravila života u zajednici i pre svega – da sačuva stravičnu tajnu o svojoj prošlosti, jer bi njeno otkriće moglo da ga košta jedva stečene slobode.

Roman Džonatana Trigela bavi se veoma osetljivom temom – maloletničkom delinnkvencijom. Iz različitih perspektiva čitalac polako spoznaje okolnosti koje su dovele do toga da dva zapostavljena dečaka iz predgrađa Mančestera postanu sinonim za zlo. Istovremeno i uzbudljiva pripovest i oštra društvena kritika, Dečak A je knjiga koja otvara nezgodna pitanja istrajavajući u tome do samog kraja, a možda najstrašnije od svih jeste ono koje će dečakov otac postaviti sebi: da li bi možda bilo bolje da je njegov sin bio žrtva?

Po knjizi je 2007. snimljen film, u režiji Džona Kroulija, koji je osvojio četiri BAFTA nagrade, Nagradu žirija na Filmskom festivalu u Berlinu, kao i Nagradu žirija i publike na Dinard festivalu.

Preveo s engleskog Đorđe Tomić

Simo C. Ćirković – Tri boje fraka: Tito, Andrić, Krleža – uporedna biografija

tri_boje_fraka_vv

Paralelno posmatrajući biografije tri znamenite ličnosti koje su obeležile jugoslovensku epohu, dva književnika i jednog državnika, Simo C. Ćirković u ovom intrigantnom i zanimljivom delu uvodi čitaoca u uzbudljiv svet kulture i diplomatije onog vremena u kojem su se ogledale sve tektonske promene koje su obeležile XX vek.

PROČITAJTE I OVO:  Ovo niste znali o Džejn Ostin

Najznačajnije pisce epohe, Iva Andrića i Miroslava Krležu, kao i Josipa Broza Tita, ličnost koja je postala simbol jugoslovenstva, Ćirković posmatra u kontekstu istorijskih, političkih i kulturno-socijalnih odnosa u kojima su živeli i stvarali. Iako su Andrić i Krleža najveće domete dostigli upravo u književnosti, svaki ponaosob je na specifičan način bio i homo politicus – jedan uzdržani diplomata, a drugi levičar i antifašista – te otuda proizilazi sasvim prirodna namera autora da njihovim biografijama pridoda i Titovu.

Privatne, političke i literarne drame munjevito se prepliću u ovoj knjizi, što daje utisak jednog ubrzanog panoramskog prikaza: svega što smo voleli u ondašnjoj Jugoslaviji, ali i onoga što je dugo bilo skriveno, često i maligno.

Simo C. Ćirković je uhvatio duh jednog vremena, te Tri boje fraka: Tito, Andrić i Krleža – uporedna biografija postaje nezaobilazno delo za sve one koje radoznalost vodi u istraživanje burnog XX veka i svih njegovih uspona i padova.