Dva dana za obeležavanje 125 godina od rođenja Ive Andrića


Ovih dana obeležava se 125 godina od rođenja Ive Andrića, a još uvek nije tačno utvrđeno da li je rođen 9. ili 10. oktobra 1892. godine.

Akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 125 godina od rođenja slavnog nobelovca kaže da u krajnjem slučaju “nije bitno u koji se dan rodio, važno je šta je od njega kasnije bilo”.

– Naći ćete u podacima o Andriću da je on rođen 9. oktobra, na drugom mestu ćete naći da je rođen 10. oktobra jer taj datum rođenja nije tačno utvrđen. Kada su ga svojevremeno pitali da on to razreši, on je rekao: “Pa koga interesuje u koji datum i u koji sat sam ja rođen”. Tako Adrićeva zadužbina drži da je to 10. oktobar, a u nekim zvaničnim dokumentima piše 9. oktobar – kaže Miro Vuksanović.

Bilo kako bilo 125 godišnjica od rođenja biće obeležena brojnim programima koje organizuju Srpska akademija nauka i umetnosti i Zadužbina Ive Andrića, kao i pojedinačne ustanove u Beogradu i Srbiji. Sutra će u Zadužbini koja nosi njegovo biti uručena Andrićeva nagrada koja je ove godine pripala Jeleni Lengold za zbirku pripovedaka “Raščarani svet”, a biće i predstavljen godišnjak „Sveske”, posvećen Andriću i njegovom delu, koji izlazi već četiri decenije.

U SANU će biti održana Svečana akademija 13. oktobra, na dan kada se 1974. Andrić poslednji put pojavio u javnosti.

– Tada su u Narodnom pozorištu u Beogradu Andrić, Crnjanski, Selimović, Ćopić, Matić, Vučo, Popa i Stevan Raičković čitali svoje radove u čast oslobođenja Beograda. Andrić je poslednji put javno čitao odlomke svojih pripovedaka pred odlazak u bolnicu, odakle se nije vratio – kaže akademik Miro Vuksanović najavaljujući Svečanu akademiju.

PROČITAJTE I OVO:  Prva promocija knjige "The Best Serbian Films of the 21st Century"

U prvom delu pod nazivom “Akademici o Andriću” pet pisaca i članova SANU (Matija Bećković, Milosav Tešić, Dušan Kovačević, Miro Vuksanović i Goran Petrović) govoriće o Andriću, a u drugom „Andrić o akademicima”, odabrane tekstove o Vuku, Njegošu, Ljubi Nenadoviću, Zmaju matavulju, Skerliću, Vladimiru Ćoroviću, Sretenu Stojanoviću, Jovanu Bijeliću, Ivi Vojnoviću i Jovanu Dučiću će govoriti glumci.

– Andrić je postao zajedno sa Vukom i Njegošem treći stub srpske kulture. Ne bismo pogrešili ako bismo rekli da su Vuk, Njegoš i srpski jezik njegovi roditelji – kaže za “Blic” akademik Matija Bećković, jedan od govornika na Svečanoj akademiji.

Naučni skup koji će biti 13. i 14. decembra u organizaciji Akademije okupiće 42 istoričara književnosti i književnih kritičara sa katedri i instituta na kojima se izučava srpska književnost. Vuksanović najavljuje i da je trenutno jedan od glavnih zadataka Zadužbine priprema kritičkog izdanja Andrićevih dela, a na tom projektu angažovano je pet mladih naučnika da prirede pet knjiga pripovedaka koje je Andrić objavio između 1924. i 1960. Rukovodilac tog tima je prof. Zorica Nestorović, a tu su i prof. Milan Aleksić, Dragana Grbić, Marija Blagojević i prof. Slađana Jaćimović uz podršku profesora Radivoja Mikića, koji ih je i predložio. Akademik Vuksanović je najavio i da bi uskoro knjižara u Knez Mihailovoj, u zgradi SANU, trebalo da dobije natib “Ivo Andrić”.

Miro Vuksanović navodi i primere gde smo zanemarili uspomenu i poštovanje prema Ivi Andriću.

– Andrićev muzej, smešten u stanu u kome je nobelovac živeo, i koji pripada Muzeju grada Beograda, retko je prisutan u javnosti, kuća u Prizrenskoj ulici u kojoj je Andrić proveo rat i napisao svoja najznačajnija dela obeležena je neuglednim pločama, a ulaz i crna susedna kuća teško da mogu da privuku pažnju prolaznika da zamisle da je tu nastao roman „Na Drini ćuprija” – kaže Vuksanović, i dodaje da Andrić u Višegradu ima svoj grad, ali ne i kuću, koju je gradu poklonio pred smrt i koja je godinu dana kasnije prodata, pa današnji vlasnik koji živi u inostranstvu, ne želi da kuću proda nazad gradu. Takođe Andrićeva kuća u Herceg Novom koju je sagradio 1964. godine kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda danas takođe stoji zapuštena.

PROČITAJTE I OVO:  Otvaranje strip izložbe Marka Malka

Izvor: Blic