Jose Alberto Gutierrez checks books stacked in his library on the first floor of his house in Bogota, on May 18, 2017. Bogota has who rescues its books. For more than two decades Jose Alberto Gutierrez - "The Lord of Books", as he is known in Colombia - drives a garbage truck through the gray and cold streets of Bogota. In addition to wastes, he has collected thousands of books that crowded into his home, converted into a free library. / AFP PHOTO / GUILLERMO LEGARIA

Đubretar sakupljao bačene knjige, pa otvorio biblioteku


Jedan Kolumbijac, koji je 20 godina vozio kamion za smeće u Bogoti, sakupljao je bačene knjige i u prizemlju svoje kuće otvorio besplatnu biblioteku.

Hose Alberto Gutijeres je dobio nadimak “Gospodar knjiga” jer je 1997. godine počeo da sakuplja knjige kada je primetio da ih gradjani bacaju u kante za smeće.

Gutijeres koji sada ima 54 godine, izjavio je da je prva knjiga koju je uzeo iz kontejnera bila “Ana Karenjina” ruskog književnika Lava Tolstoja. Kasnije je kući donosio primerke “Malog Princa”, “Ilijade” i dela najpoznatijeg kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa.

Susedi su zatim počeli da dolaze i da pitaju da uzmu neku knjigu, bilo za sebe ili za svoju decu.

Gutijeres je 2000. godine odlučio da sa svojom suprugom preuredi prizemlje kuće i pretvori ga u besplatnu biblioteku nazvanu “Moć reči”.

Uspeh te inicijative je prevazišao očekivanja, jer su u biblioteku kao ispomoć počeli da dolaze volonteri, kao i stranci.

Supruga “leči” knjige

Pošto su neke knjige bile u lošem stanju, Guterijesova supruga, krojačica, došla je na ideju da otvori “Bolnicu reči” gde lepi stranice i menja korice propalih knjiga.

Sada je biblioteka koja je u medjuvremenu stekla svetsku slavu i bila gost na sajmovima knjiga u Čileu, Meksiku i Bogoti, postala mesto okupljanja deca koja bez daha slušaju priče koje im se čitaju.

Porodica Gutijeres je zbog nedostatka prostora putovala kroz Kolumbiju i besplatno delila knjige meštanima u zabačenim područjima.

Sada ih škole i druge obrazovne ustanove pozivaju za pomoć, čak kruže priče da je jedan predstavnik pobunjeničke gerile FARK jednog dana pozvao Gutijeresa telefonom da ga zamoli da izdvoji knjige za pobunjenike koji su se spremali da se posle 50 godina oružane pobune vrate u civilni život.

PROČITAJTE I OVO:  Muž čija je supruga izgubila pamćenje napisao knjigu kako bi joj pomogao da se seti njihove veze

Izvor: N1info