Promocija knjige “Rezervni život” Lidije Dimkovske biće održana u četvrtak, 14. aprila, u 19 časova, u Parobrodu (kapetan Mišina 6a, Beograd).

U razgovoru će učestvovati Nenad Šaponja, glavni urednik izdavačke kuće Agora, Katarina Lazić, moderatorka i autorka.

Lidija Dimkovska, makedonska pesnikinja, prozna spisateljica i prevoditeljka iz Ljubljane, ovogodišnja učesnica novosadskog Prozefesta, predstaviće u četvrtak, 14. aprila od 19 h u Parobrodu roman ”Rezervni život” (Agora, 2015, prevod Milenko i Uroš Pajić). O romanu za koji je Dimkovska dobila Nagradu za književnost Evropske Unije i priznanje Društva pisaca Makedonije, osim autorke, govoriće Nenad Šaponja, kritičar, urednik Agore i Katarina Lazić, urednica u Parobrodu.

Stihom sa leve strane korice : ”Protect me from what I want” umetnice Jenny Holzer, Dimkovska uvodi čitaoca u ”Rezervni život”. Pišući balkansku verziju ”Ane Karenjine”, društvenu, političku, psihološku, ljubavnu i priču o odrastanju dve sestre sa spojenim glavama, autorka progovara o turbulentnom periodu za Evropu i svet, uokvirenog godinama 1984. i 2012.

Imena bliznakinja Zlata i Srebra, njihova neprekidna aluzija na Svetu Zlatu Meglensku i Srebrenicu, osim na plemenite metale, kontinuirano je metaforično pripovedanje o identitetu Drugog i drugačijeg, na terenu nekadašnje SFRJ. Njihova hirurška operacija razdvajanja, analogna je alegoriji rascepa bivših jugoslovenskih republika, koje su podrazumevale žrtve. Od plakata u skopskoj bolnici iz 1980. godine – ”Tito daje krv, dajte i vi”, do poetskog ”istorija je mirisala na ulovljeni bakalar” iz poglavlja iz 2001. godine, Dimkovska preispituje integritet današnjeg intelektualca, kako na Balkanu, tako i u emigraciji.

Lidija Dimkovska dobitnica je mnogih pesničkih nagrada, makedonskih, nemačke ”Hubert Burda”, rumunskih ”Poesis” i ”Tudor Arghezi”.

Comments

comments

Related Posts