Dečaci koji odrastaju okruženi knjigama kasnije zarađuju više novca


Deca koja su odrastala okružena knjigama imaju veće šanse da se obogate kada porastu u odnosu na decu koja su odrastala bez ili sa svega nekoliko knjiga.de4fe167-e724-4eb4-882f-b159f8f9a92cOvo je pokazalo istraživanje ekonomista sa Univerziteta u Padovi.

Istraživanjem je obuhvaćeno gotovo šest hiljada muškaraca u devet zemalja širom Evrope u periodu od 1020. do 1956. godine.

Istraživače je zanimalo da li su dečaci odrastali u kući sa manje od deset knjiga, sa jednim rafom sa knjigama, sa jednom policom do sto knjiga, dve police ili sa više od dve police.

Rezultati su pokazali kako jedna dodatna godina u učenju može, u proseku, povećati zaradu tokom odraslog života za 9%. Međutim, velike razlike se javljaju u zavisnosti da li je dečak odrastao okružen knjigama ili nije.

Dečaci koji su odrastali u domaćinstvima koja su imala manje od jedne police knjiga dodatnom godinom obrazovanja povećavaju svoje prihode za svega 5%. Oni koji su odrastali okruženi sa mnogo knjiga dodatnom godinom školovanja svoju zaradu mogu da povećaju i do 21%.

Faktori kao što su to da li je otac deteta fizički radnik ili obavlja kancelarijski posao ili da li kuća u kojoj žive ima tekuću vodu, ne utiču na rezultate istraživanja. Međutim, dečaci okruženi sa više knjiga imaju veće šanse da njihov prvi posao bude upravo onaj u kancelariji.

Utvrđeno je i da su oni koji su odrastali okruženi sa više knjiga, za razliku od dečaka koji su odrastali sa manje, spremniji da napuste svoj zavičaj i odu u gradove koji im pružaju veće mogućnosti.

Ekonomisti su brojnim teorijama pokušali da objasne ove rezultate.

„Možda knjige ohrabruju decu da čitaju više, a čitanje utiče na njihove sposobnosti učenja u školi. Alternativno objašnjene je da su domovi sa više knjige pokazatelj boljih društveno-ekonomskih uslova.“

PROČITAJTE I OVO:  Hari Poter može da spreči Donalda Trampa da postane predsednik Amerike

Broj knjiga u kuću deteta može jasno predvideti rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti. Ovo možda ukazuje da su domovi koji ohrabruju razmišljanje i razvijanje društveno-emocionalnih sposobnosti od velikog značaja za ekonomski uspeh u životu.

Knjige mogu da podstaknu radoznalost i ambiciju kod dece, ali su takođe i pokazatelj domova u kojima se deca podstiču učenje ili koja već u startu imaju veće prihode.