Danas svako može štampati knjigu


Izaberite PDF fajl na ekranu i pet minuta kasnije dobićete knjigu, odštampanu i povezanu sa odgovarajućim koricama.

Ranije je ovo bila naučna fantastika, ali sada postoje mašine koje to zaista rade i sve više bude interesovanje javnosti i izdavača, piše AFP.

Dve takve mašine bile su velika atrakcija proteklog vikenda na Sajmu knjiga u Parizu a francuske izdavčke kuće PUF i La Martinier su pokazivale koliko je jednostavno štampati knjige bez napornog transporta i distribucije.

“To je velika šansa za sve”, kaže izvršni direktor PUF-a Federik Meriot čija je kompanija izložila Espreso mašinu za knjige koju je napravila američka grupacija Xerox a francuski softver je pružio Ireneo. La Martinier je pokazao rivalnu mašinu japanskog Rioch-a sa softverom Orsery-a. Zanimljivo je da su takve mašine već neko vreme među nama.

Kseroksova je izašla pre deset godina. Razlog zašto nisu revolucionarizovale izdavačku industriju leži u tome što mašine za knjige koštaju mnogo – oko 80.000 evra. Drugi problem je veličina pošto zauzimaju mesta dve police za knjige što manjim knjižarama otežava posao.

Ali, francuske kompanije koje ih promovišu veruju da će neizbežno okretanje manjim i jeftinijim tehnologijama ove mašine uskoro učiniti svakodnevicom. U međuvremenu, prodavci štampane reči mogu da iznajme Riochovu mašinu za 250 evra mesečno.

Tako će, kaže Kristijan Vie iz Orserija, uštedeti 33 odsto cene knjige. PUF pak veruje da je rešenje u umrežavanju knjižara koji bi svi koristili mašinu i u roku od nekoliko sati imali knjige u svojim prodavnicama.

Izvor B92


PROČITAJTE I OVO:  Da li lažete šta ste sve pročitali?