”Čarobna knjiga” priprema luksuzna izdanja stripa ”Flaš Gordon”


Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” otkupila je prava na objavljivanje serijala o legendarnom strip junaku Flašu Gordonu.

Strip epizode će biti objavljivane unutar tvrdokoričenih, luksuznih izdanja štampanih u punom koloru, obogaćenih brojnim pratećim tekstovima.

Prvi tom će obuhvatati sve epizode koje su premijerno štampane u periodu od 1934. do polovine 1936. godine. A domaći čitaoci imaće priliku da uživaju u IDW-ovim osveženim kopijama, koje važe za do sada najpedantnije i najbolje odrađene remasterizacije ovog stripa.

Prva epizoda Flaša Gordona objavljena je 07. januara 1934. godine. Zamišljen kao serijal koji će biti pandan tada izuzetno popularnim avanturističkim SF stripovima o Baku Rodžersu, serijal o Flašu Gordonu već uvodnim epizodama stiče veliki broj poklonika. Zanimljivo je da je do kraja 30-ih godina štampano preko 50 miliona primeraka u osam zemalja sveta, a da je već 1936. godine urađena prva adaptacija za filmsko platno.

Do 1946. godine strip je radio Aleks Rejmond, da bi ga kasnije nasledili Ostin Brigs, Mek Reboj, Oen Beri i Al Vilijemson. Strip serijal je do sada objavljen u preko 50 zemalja, i pretočen u druge medije: igrane i animirane filmove, TV serije, knjige, radio-drame, pozorišne predstave, kompjuterske igre…

Avanture beskompromisnog borca za pravdu, koji zajedno sa prelepom Dejl Arden i naučnikom Hansom Zarkovom, vodi bitku protiv Minga Nemilosrdnog, tiranskog vladara planete Mongo, ostavile su neizbrisiv trag na pop-kulturnoj sceni. Jedan od drastičnijih primera je i uticaj na mladog Džordža Lukasa, koji je u filmovima o Zvezdanim Ratovima načinio omaž upravo ovoj kultnoj strip franšizi.

Izvor: Art-Anima


PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana „Beleg na duši“ Marije Gojković