Besplatan internet u bibliotekama


Sjedinjene Američke Države žele milionima siromašnih porodica osigurati besplatan pristup internetu, čime namjeravaju zatvoriti takozvani digitalni jaz. Stručnjaci smatraju kako je to znak da vlade postaju svjesne kako je pristup internetu sada osnovno ljudsko pravo.

U javnim bibliotekama do sada su se mogle pronaći jedino knjige, ali u digitalnom dobu one ljude privlače besplatnim internetom. U biblioteci u Miamiju na internetu možete tražiti posao ili uživati u obrazovnim i muzičkim programima. Takav pristup je izuzetno važan roditeljima koji žele da njihova djeca budu informatički pismena.

“Ovo je veoma lijepa biblioteka, uživamo dolaziti, kao i moj sin. Ima priliku uraditi domaću zadaću dok je ovdje”, kaže majka jednog od korisnika Felicia Roach.

Ovu vrstu usluge američka Vlada želi pružiti svim građanima. Ideja je modificirati program koji se zove Lifeline, a koji pomaže siromašnim porodicama u plaćanju telefonskih računa kako bi dobile i besplatan internet, iz Miamija javlja novinar Al Jazeere Andy Gallacher.

“Kada ljudi govore o digitalnoj podjeli, onda misle na razlike u nivou informatičke pismenosti. Prema podacima iz posljednjeg američkog popisa, oko pet miliona domaćinstava nema pristup internetu i uglavnom je riječ o porodicama afroameričkog i latinoameričkog porijekla”, dodaje Gallacher.

Stručnjaci u IT industriji smatraju da SAD mora svima omogućiti pristup internetu ako želi ostati konkurentan.

“Ukoliko nemate internet, zaista riskirate da postanete marginalizirani, gotovo drugorazredni građanin”, smatra Jorge Martinez iz fondacije Knight.

Kritičari smatraju kako je program već besmislen, skup i na kraju štetan za ljude kojima bi trebao pomoći.

“Program je velika prevara, jer podrazumijeva veće poreze na korištenje interneta svima ostalima, uključujući i ljude koji nisu dovoljno siromašni da bi dobili poticaje. Tako će biti manje poticaja za one koji ih stvarno trebaju”, objašnjava svoj stav Berin Szoka, predsjednik Techfreedoma.

PROČITAJTE I OVO:  Stojan Novaković je ovo pisao o vlasti pre 100 godina, a kao da je danas

Vjerovatno će novi plan, o kojem će se glasati u junu, potaći žestoku debatu, ali teško da će se naći oni koji će moći poreći da pravo na pristup internetu nije sve više neophodno.

Izvor: Al Jazeera