Autor romana “Prve brazde” Bruno Viejra Amaral u Srbiji


U knjizi “Prve brazde” pripovedač Bruno, koji nije slučajno imenjak autora romana, prepričava životne priče desetina živopisnih likova koju su se na ovaj ili onaj način zatekli u Ameliji i pokušavaju da izvuku od života najviše što mogu, ali ih najčešće na tom putu omete zla kob.

Među svim tim lopovima, barabama, fizičkim radnicima, žonglerima, vernicama, muzičarima, netalentovanim režiserima, prostitutkama, čitaoci će, kako ističu iz “Klija”, u njihovim deprimirajućim, tužnim, besciljnim, ali majstorski ispripovedanim sudbinama, bez teškoća prepoznati likove “iz svog kraja”, jer majstorstvo pripovedanja uvek zahvata ono opšte o ljudima, bez obzira gde oni žive, pate, tumaraju, raduju se ili umiru.

Bruno Viejra Amaral (1978) diplomirao je modernu i savremenu istoriju na Univerzitetu u Lisabonu.

Bavi se književnom kritikom, prevođenjem, urednik je časopisa LER i jedan od autora “Vodiča za 50 portugalskih izmišljenih likova”.

Svojim romanom “Prve brazde” (As primerias coisas), osvojio je četiri važna priznanja za portugalsku književnost: nagradu za knjigu godine 2013, nagradu “Fernando Namora” 2013, PEN nagradu 2013. i nagradu “Žoze Saramago” za 2015. godinu.

Amaral će svoj roman predstaviti najpre u Beogradu, 19. juna u Ustanovi kulture “Parobrod”, dan kasnije u Biblioteci “Bora Stanković” u Vranju, a 21. juna susret sa portugalskim piscem će biti organizovan u svečanoj sali Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i na brodu “Zeppelin”.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Radovan Vlahović dobitnik Nagrade „Sunčani sat”