Ilustracija: Bookvar

Asteriks i Obeliks na srpski način


„Palisade i čadori“ Tihomira Jovanovića namenjena je onima koji vole da se smeju, koji neguju poseban, često iščašen, smisao za humor, koji očekuju neočekivano i koji su dovoljno otvoreni da se sa ovom zbirkom zatvore sve dok je ne pročitaju do samog kraja.

Foto: Bookvar

Moćno Osmansko carstvo gotovo u jurišu je prešlo Bosfor i osvojilo celo Balkansko poluostrvo. Celo? Ne, baš. Jedno malo selo u srcu Šumadije i dalje odoleva zavojevaču. Okruženo gustim šumama, kao i rekama Zavojnicom i Poskočicom, ovo selo, koje se zove Selo, nastavlja da pruža otpor snažnoj imperiji.

Osim hrabrosti, građani i građanke Sela uspevaju da se suprotstave moćnom osvajaču iz inostranstva, koristeći i veoma delotvoran čarobni napitak. Ovaj napitak ih čini snažnim i neustrašivim, a tajnu spravljanja ove tekućine znali su samo retki i posvećeni. Zna se samo da se za njegovo spravljanje koriste gnjili šumski plodovi, naročito gnjile šljive, i da se napitak naziva džibrom, brljom, pa čak i šumadijskim čajem kada se, u toku zimskih napada Osmanlija, pripremao na preprženom šećeru.

Selo je bilo okruženo visokim palisadama sa uzdignutim kulama stražarama u kojima su, i dani noć, bdeli uvek budni i oprezni stražari.

Važni u odbrani su svakako i najveći junaci Sela, mali i vispreni Arsenije, kao i krupni i pomalo tupi Obrenije koji je kao dete upao u kazan sa brljom zbog čega je kod njega dejstvo ovog čarobnog napitka stalno.

Tu su i starešina sela Atanasije, vračara Baba Manda, pop Nićifor, guslar Radan, kovač Milivoje

Ovo je osnovna postavka knjige Palisade i čadori Tihomira Jovanovića koju je objavila izdavačka kuća Everest media.

Foto: Bookvar

U svom knjiškom prvencu Jovanović nam donosi niz priča, književnih avantura, u kojima se srpski junaci susreću sa novim pretnjama koja im stižu iz obližnjen osmanlijskog logora u kome glavnu reč vode Veliki Aga i njegov savetnik Ibrica.

Kroz parodiju na epsku fantastiku, a još očiglednije, na popularnu kulturu, Jovanović u svojim pričama donosi tako poznate motive i ideje. Tako ćemo u ovim pričama naleteti na Prleta i Tihog, Mirka i Slavka, Iznoguda, Njegovu Visost Broja Jedan, Marka Kraljevića, susrešćemo se sa zombi apokalipsom, zavojevačima iz svemira, vukodlacima, golemima, zmajevima, a putovaćemo kroz vreme i svemir.

Autor je imao tako dobro zamišljen osnovni koncept da se na njega, sasvim lako, mogu kalemiti raznorazne ideje, koje, ma koliko bizarne ili parodične, ne mogu biti preterane.

Nekako je sve logično i na svom mestu. Čak i kada zbog svega ispadne veliki haos.

Trebalo bi svom ovom kalamburu dodati i naslove samih priča koje su parodija na naslove popularnih filmova, serija ili knjiga, a na čitaocima je da „provale“ koji se čuveni uzori kriju iza naslova. Zvona sumraka, Spasavanje guslara Radana, Zvezdani spratovi, Baba Manda i gospođa Hajdi… samo su neki do ovih naslova.

A tu je i naslovna ilustracija koju potpisuje čuveni Željko Pahek i koja dopunjava čitav ugođaj.

Palisade i čadori je knjiga jedinstvene zamisli, originalne ideje i unikatne razrade, kakva slična ne postoji na ovim prostorima. Namenjena je onima koji vole da se smeju, koji neguju poseban, često iščašen, smisao za humor, koji očekuju neočekivano i koji su dovoljno otvoreni da se sa ovom zbirkom zatvore sve dok je ne pročitaju do samog kraja.

Piše: Milan Aranđelović