”Plej Servantes” (“Međuigra u međuigri”) na Antikafestu


U godini u kojoj svet obeležava 400 godišnjicu smrti Migela de Servantesa postavljanje Međuigara predstavlja značajan doprinos oživljavanju baštine velikog majstora i pravu ponudu za savremenu pozorišnu publiku. Servantesove Međuigre su nastale kao šaljiva intermeca između činova komedija, izvođene su uz muziku, pesmu i ples . Jezik ovih malih komedija je neposredan, živ i slikovit. Humor je zasnovan na šalama, verbalnim dvobojima, smešnim likovima i situacijama.

Izvođenje Servantesovih Međuigara zasnovano je na radnoj probi, teatar u teatru, koja postavlja pitanja tretmana dramskog teksta u klasičnom pozorištu. Relacije između klasičnog teksta, tradicije farse i renesansne komedije, kao i sučeljavanje sa iskustvima modernog teatra, nudi plodno tle za glumce i gledaoce.

Kako nezaposleni glumci koji su dobili novac za projekat istraživanja novih formi, pokušavaju da Sevantesovu matricu „provuku“ kroz „Scile i Haribde“ modernog pozorišta? Kakav je odnos komercijalnog i nekomercijalnog teatra? I kako će se završiti ta vesela priča o popravljanju Servantesa, tog „nemodernog starca“, koji je pisao male komedije o velikim temama?

U okviru predstave PLEJ SERVANTES, (Međuigra u međuigri ) koriste se se fragmenti Servantesovih komičnih međuigara (Teatar čudesa , O brižnoj straži, O pećini u Salamanki) koje su sa španskog preveli Jasna Stojanović i Zoran Hudak.

režija: Nebojša Bradić
koreograf: Vera Obradović
igraju : Andrija Kuzmanović, Sandra Bugarski, Miloš Petrović, Lako Nikolić i Isidora Građanin
organizator: Marija Batinica
produkcija: Dunavfest


PROČITAJTE I OVO:  Zvižduci i poruka publike 62. Sterijinog pozorja žiriju: Samo straha treba da se stidimo!