Vlajčić i Popović o romanu “Talentovani gospodin Ripli”


Četrdeset i osma tribina Laguninog književnog kluba biće u petak 1. februara od 18 sati u knjižari Delfi SKC. Na tribini će biti reči o romanu Patriše Hajsmit „Talentovani gospodin Ripli“.

Govoriće vrsni poznavaoci dela Hajsmitove, Milan Vlajčić, filmski i književni kritičar, i Marko Popović, pisac i scenarista.

U čuvenom romanu centralna figura je jedan od najintrigantnijih junaka svetske književnosti, Tom Ripli kome imućan američki bračni par Grinlif poverava delikatan zadatak da otputuje u Italiju i ubedi njihovog sina Dikija da se vrati u Ameriku i preuzme porodični biznis. Ali pošto se u Napulju upozna sa Dikijem, lepim mladićem koji uživa u luksuznom životu, Tomova prvobitna fascinacija prerasta u opsesiju: zar ne bi on mogao da preuzme Dikijev identitet i tako živi lagodnim životom bez materijalnih problema? Kada Diki posumnja u dobre namere svog novog prijatelja, Tom će preduzeti nezamislive korake kako bi, na najmonstruozniji način, sebi omogućio ostvarenje američkog sna.

Čitaoci će na Klubu saznati mnogo o delu ali i životu Patriše Hajsmit koja je u jednoj američkoj anketi među kritičarima i akademskim profesorima dospela na treće mesto liste najvećih majstora psiho-trilera i horora, odmah iza Stivena Kinga i Edgara Alana Poa.


PROČITAJTE I OVO:  Utorak na štandu Lagune