Vodič za decu “Bezbednost na internetu”


Internet je prepun neverovatnih mogućnosti. Međutim, baš kao i u stvarnom svetu, i tu postoji mnoštvo poteškoća i opasnosti zbog čega je bitno da roditelji budu u toku sa onlajn životima svoje dece.

Nov priručnik u izdanju Kreativnog centra Bezbednost na internetu – vodič za decu odličan je izvor informacija i za decu i za roditelje o tome kako koristiti internet na pametan i bezbedan način.

U ovom vodiču su na jasan i detetu prilagođen način obrađene razne teme o bezbednosti na internetu. Ovo su neke od njih:

  • šta je to internet i zbog čega može biti opasan;
  • koja su to osnovna pravila bezbednosti (kako smisliti jaku lozinku i izbeći viruse);
  • kako se treba ponašati na društvenim mrežama;
  • šta je to onlajn bonton;
  • šta učiniti ako te neko maltretira;
  • kako sprečiti nepotrebno trošenje novca na internetu;
  • kako se zaštititi od nedobronamernih odraslih osoba koje dete na internetu može sresti.

Reč autora s početka knjige:

Internet može da bude nešto fenomenalno. Na njemu možeš da igraš igrice, da pronađeš trejlere za filmove, razgovaraš sa osobama iz svih krajeva sveta i gledaš mnoštvo smešnih klipova s nespretnim malim životinjama.

Baš kao i u oflajn svakodnevici, međutim, može ti se desiti da na internetu sretneš drske i neprijatne osobe. Ima i onih koje čak koriste internet da bi počinile krivična dela.

Ova knjiga sadrži brojne savete o tome kako da koristiš internet na bezbedan način i kako da se ophodiš prema onima koji se na njemu loše ponašaju. Naći ćeš i primere svega onoga dobrog što možeš da uradiš onlajn – nije sve tako crno.

Nema razloga za strah. Ako internetu priđeš radoznalo i sa oprezom, uz nekoliko mera predostrožnosti, videćeš da on može biti neverovatno igralište za tvoj mozak.

PROČITAJTE I OVO:  Obnovljen mural posvećen Borislavu Pekiću