Tribina posvećena knjizi čuvenog češkog pisca Milana Kundere


Devetnaesta tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 2. septembra od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u, a za temu će imati novi roman „Praznik beznačajnosti“ čuvenog češkog pisca Milana Kundere koji već odavno piše samo na francuskom jeziku.

Na tribini će govoriti književni kritičari Aleksandar Ilić i Milan Vlajčić, kao i Janja Stjepanović i Jasmina Radojičić, urednice u Laguni.

Milan Kundera je rođen u Brnu 1929. godine. Kao pisac i intelektualac angažovao se u širokom pokretu čeških i slovačkih intelektualaca, poznatom pod nazivom „Praško proleće“. Posle gušenja „Praškog proleća“ i okupacije Čehoslovačke 21. avgusta 1968. Kundera je u svojoj domovini bio nepostojeća ličnost. Samo su dve njegove knjige – roman „Šala“ i zbirka pripovedaka „Smešne ljubavi“ – ugledale svetlo dana u Čehoslovačkoj do 1970, kada su bile povučene iz knjižara i biblioteka. Godine 1975. Kundera prihvata poziv francuskih intelektualaca koji su ga podržavali da bude gostujući profesor na fakultetu u Renu. Kunderini romani doživeli su svetski uspeh. U narednih dvadeset godina Milan Kundera u Francuskoj pronalazi svoju novu, drugu domovinu. Godine 1981. dobija francusko državljanstvo, ali odlučno odbija etiketu „disident“ koju mu novinari nastoje prišiti.

Na češkom jeziku objavio je romane: „Šala“ (1967), „Život je drugde“ (1973), „Oproštajni valcer“ (1973), „Knjiga smeha i zaborava“ (1978), „Nepodnošljiva lakoća postojanja“ (1984) i „Besmrtnost“ (1990); zbirku pripovedaka „Smešne ljubavi “(1968) i dramu „Žak i njegov gospodar“ (1971). Na francuskom jeziku objavio je romane: „Usporavanje“ (1995), „Identitet“ (1997), „Neznanje“ (2000) i „Praznik beznačajnosti“ (2013); kao i knjige eseja: „Umetnost romana“ (1986), „Iznevereni testamenti“ (1993), „Zavesa“ (2005) i „Susret“ (2009).

Za one koji poznaju Kunderino delo neće biti nimalo neočekivana njegova težnja da u romane unese elemenat neozbiljnosti. U „Prazniku beznačajnosti“ Kundera konačno ostvaruje svoj dugo sanjani estetski san: da osvetli najozbiljnije probleme a ne napiše nijednu ozbiljnu reč, da fasciniran stvarnošću savremenog sveta ipak uzmakne svakom realizmu.

PROČITAJTE I OVO:  Lidija Žorž ovogodišnja dobitnica velike Nagrade FIL za romanske jezike