„Srpski vitezovi u doba Nemanjića” nagrađeni nagradom ULUPDS-a


Najnovija monografija Srpski vitezovi u doba Nemanjića kompletnog autora Nebojše Đuranovića u izdanju izdavačke kuće EvroBook nagrađena je nagradom za klasičnu ilustraciju od strane Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije na aktuelnom 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

U izuzetno jakoj konkurenciji, stručni žiri na čelu sa Davidom Vartabedijanom, doneo je odluku da na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu dodeli nagrada za klasičnu ilustraciju Nebojši Đuranoviću za knjigu Srpski vitezovi u doba Nemanjića u izdanju EvroBook izdavačke kuće iz Beograda.

U obrazloženju za dodelu ove nagrade se između ostalog kaže: „Slikar i ilustrator Nebojša Đuranović istovremeno je i autor obimnog i utemeljenog teksta ove lepe i informativne publikacije. Literatura kojom se koristio da ostvari ovaj podvig obuhvata tridesetak naslova o istoriji srpske srednjevekovne države i njenom vojnom ustrojstvu. Nebojša Đuranović je pedantno rekonstruisao tokove bitaka i raspored i izgled vojskovođa, vitezova, vojne opreme i oružja u doba Nemanjića. Njegova likovna inspiracija takođe potiče iz bogatog likovnog i istorijsko-umetničkog materijala naše baštine. Rezultat je jedinstvena publikacija o ovoj interesantnoj i značajnoj temi.”


PROČITAJTE I OVO:  Priča o bitkoinu, čudacima i milionerima koji menjaju lice novca