Beograd 20.11.2011. Pisac David Albahari foto Aleksandar Andjic

Roman Davida Albaharija “Danas je sreda”


Jedan od najcenjenijih prozaista srpske književnosti od poslednjih decenija 20. veka, David Albahari (69), objavio je u izdanju “Čarobne knjige” roman “Danas je sreda”, koji ima puno autobiografskih elemenata.

Na promociji ovog roman njegov kolega i prijatelj Svetislav Basara je kazao da je “u celom romanu uopšte čitav niz sjajnih pasaža koji otkrivaju mnogo i o zdravlju i o bolesti”.

On je dodao da je “zaista bilo veliko zadovoljstvo da pročita ovu knjigu jer naprosto nije očekivao da će Davidova poetika i spisateljska avantura krenuti u tom smeru koji bi više odgovarao, čini mu se, nekom mladom Albahariju nego ovom u vrlo zrelom dobu”.

Kako je Basara sažeo siže romana, “to je priča o ocu i sinu koji ie preuzeo na sebe obavezu da brine o ostarelom ocu, obolelom od Parkinsonove bolesti i tako junak romana dobija priliku za još jedan, poslednji pogled u njegovu dušu”.

“Tokom zajedničkih šetnji po Zemunskom keju i malih kućnih razgovora, otac počinje da govori o delovima sopstvene prošlosti koji su njegovom sinu bili malo poznati”, naveo je Basara.

Iz žrtve Rezolucije Informbiroa, kako ga je sin oduvek zamišljao, otac se u njegovim očima preobražava u posleratnog komunističkog dželata, što baca novo svetlo i na dotadašnji život njihove porodice.

Prema Basarinoj oceni “Albahari se u ovom romanu, možda i najintimnijem još od “Mamca” i” Cinka”, bespoštedno obračunava sa svakodnevicom Parkinsonove bolesti i s pitanjima da li se bolesti mogu zaslužiti i mogu li zločini da se ponište ili da zastare”.

Albahari živi u Kalgariju u Kanadi i Zemunu koji smatra svojim pravim zavičajem. Uglavnom piše romane i kratke priče koje su često autobiografske. Prevodilac je i sa engleskog jezika.

Izvor: RTV


PROČITAJTE I OVO:  Književno-filmska promocija „Ubistva u Orijent ekspresu“