Roman “brazilske Elene Ferante”


Izdavačka kuća Dereta upravo je objavila roman Nevidljivi život Euridisi Gusmao Marte Batalje.

U pitanju je feministički prvenac autorke koju kritičari porede sa Izabel Aljende i Elenom Ferante.

O knjizi: Uzbudljiv roman o dvema odvažnim ženama koje će, svaka na svoj način, pokušati da se izbore za emancipaciju u patrijarhalnom brazilskom društvu 1940-ih.

Životi sestara Gvide i Euridisi Guzmao umnogome liče na živote bezbroj drugih žena rođenih u Rio de Žaneiru početkom dvadesetog veka, vaspitavanih da budu samo dobre supruge. Dok Gvida hrabro uzima život u svoje ruke i bez reči nestaje iz porodične kuće, Euridisi postaje uzorna domaćica i uteha svojim roditeljima. S vremenom, njeno nezadovoljstvo raste, i ova nezadrživa žena smišlja niz kreativnih poduhvata kako bi pobegla od monotonog porodičnog života i izborila se za sopstvenu sreću.

Čitajući o nedaćama koje su zadesile Gvidu i Euridisi, upoznajemo se sa čitavom lepezom likova: tračarom iz komšiluka, mrgodnim očevima, jednom bivšom prostitutkom sada dadiljom, jednim od prvih milionera Republike i jednim odraslim maminim sinom koji se upinje da konačno ipak nađe sreću sa ženom koja nije njegova majka.

Roman Nevidljivi život Euridisi Guzmao, na šarmantan, zabavan, ali i ironičan način, prikazuje društvo koje sputava stvaralaštvo i nezavisnost žene, prisilno ih stavljajući u službu patrijarhata, ali i jake ženske likove koji prkose svim ograničenjima, uporne da žive po vlastitim merilima.

O autorki: Marta Batalja je rođena 1973. godine u Resifeu, a odrasla u Rio de Žaneiru. Radila je kao izveštač, a potom je i osnovala izdavačku kuću Deziderata. Preselila se u Njujork 2008. i radila kao urednik. Njen prvi roman, Nevidljivi život Euridisi Guzmao, našao se u najužem izboru za „Nagradu za književnost Sao Paula“ i „Oseanos“; preveden je na više od deset jezika, a po njemu je snimljen i istoimeni film.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana "Nasleđe" Vigdis Jurt

Marta Batalja živi u Santa Moniki u Kaliforniji s mužem i dvoje dece.