Roald Dal konačno dobio svoja ratna odlikovanja


Dvadeset i osam godina nakon smrti Roald Dal je konačno dobio svoje medalje za službu u ratnom vazduhoplovstvu tokom Drugog svetskog rata.

Ned Donovan, Dalov unuk, rekao je da su medalje dostavljene iz Ministarstva odbrane i da ih je on uručio Dalovoj udovici Felisiti tokom proslave njenog osamdesetog rođendana.

„Medalje mu nikada nisu uručene zbog neke birokratske greške“, rekao je Ned Donovan. „I tako je ovaj poklon za moju baku bio iznenađenje.“

Dal je sećanja na ratne godine izneo u svojim memoarima Going Solo. Imamo je svega dvadeset i tri godine kada se, nakon objave rata, priključio RAF-u. Bio je na obuci u Najrobiju, gde je sa još petnaest drugova prošao obuku za pilota.

„To je činjenica, koju sam kasnije i proverio, da je od nas šesnaestorice, najmanje trinaest poginulo u naredne dve godine“, napisao je Dal u svojoj knjizi.

Nakon obuke bio je poslat u Libiju gde je učestvovao u sukobima sa italijanskim trupama. Tokom jedne bitke njegov avion je pao i Dal je šest meseci proveo u bolnici. Zanimljivo je i da za ovaj pad aviona nisu bili krivi neprijatelji već nedostatak goriva u avionu. Posle oporavka učestvovao je u Bici za Atinu gde je četvoro od ukupno dvanaest članova njegove eskadrile izgubilo život.

Iz Ministarstva odbrane su rekli kako Dal nije dobio medalje jer je napustio RAF pre nego što su određeni kriterijumi za njihovu dodelu tako da je trebalo naknadno da aplicira za njih.

Izvor: Guardian

PROČITAJTE I OVO:  Šestogodišnji sin Nila Gejmena piše svoju verziju Dobrih predskazanja