Prvak Nacionalne opere Ukrajine dolazi u Beograd


Foto: Narodno pozorište

U utorak, 5. februara na Velikoj sceni (19.30) Narodnog pozorišta, biće izveden balet P. I. Čajkovskog “Krcko Oraščić“ u kojoj gostuje prvak Nacionalne opere Ukrajine “T. Ševčenko” Denis Nedak u naslovnoj ulozi. Nedak je poslednjih godina čest gost našeg Baleta.

U predstavi učestvuju solisti, celokupni ansambl Baleta i Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, kao i članovi Dečijeg hora “Horislavci” u ulogama Anđela.

Scenografiju i kostime kreirala je Angelina Atlagić.

Balet “Krcko Oraščić”, premijerno je izveden 18. marta 2014. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. To je bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana “Krcko Oraščić i Kralj miševa”, napisanoj 1816. godine. Ovaj baletski spektakl posebno je namenjen najmlađoj publici.

Denis Nedak nosilac je prestižnog nacionalnog priznanja – Zaslužni umetnik Ukrajine (2011). Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i otpočeo profesionalni rad u teatru.

Prvak Nacionalne opere u Kijevu postaje 2008. godine. Odigrao je brojne glavne uloge u sledećim baletima: Krcko Oraščić, Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Bajadera, Don Kihot, Žizela, Korsar, Spartak, Rajmonda i druge. Nosilac je brojnih priznanja i nagrada na međunarodnim takmičenjima.

Odlikuje se prefinjenom klasičnom tehnikom, posebno u lirsko-romantičarskom stilu. Stalni je gost brojnih baletskih festivala u Rusiji i Evropi.

Nastupao je u Japanu, Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji, SAD, Francuskoj…

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Večeras spektakularno otvaranje 51. Bitefa