Promocija zbirke „Dnevnik u osam” Zlatka Stevanovića


U sredu, 06. februara sa početkom u 20 časova u klubu Polet (Cetinjska 15) biće organozovana promocija zbirke Dnevnik u osam Zlatka Stevanovića.

Zlatko Stevanović je master profesor srpske književnosti i jezika. Jedan je od osnivača književnog društva Orfisti sa kojima je organizovao skupove analitičkog čitanja autorske književnosti. Poeziju je objavljivao u književnim zbornicima (Disovo proleće, Trag, Vesna, Afirmator, Pesme iz magle). Uživa u muzici i svira bas gitaru.

Ovo je njegova prva objavljena zbirka, a evo šta o njoj kaže Goran Korunović, pesnik, kritičar i predavač na Filološkom fakultetu:

Dnevnik u osam podseća na važno iskustvo moderne poezije – na pretvaranje naizgled trivijalne svakodnevice u pesnički relevantan rezultat. Lišen upadljive metaforike i suvišnih eksplikacija, doživljajni horizont ovog lirskog Dnevnika utemeljen je na razgradnji iluzija. Ipak, takav pogled na svet nije dominantno pesimističan, već se postupno, iz pesme u pesmu, realizuje i učvršćuje kao opis osobenih egzistencijalnih stanja i nenametljivo ironičnog stava. Diskretno prožet socijalnim angažmanom, lirski govor Stevanovićeve zbirke zapravo otkriva osetljivu subjektivnost koja nijansirano registruje unutrašnje „odjeke” sopstvene društvene pozicije, još jednom potvrđujući kako se svedenim pesničkim izrazom mogu posredovati društveno aktuelna i sugestivna značenja.”

Na tribini će učestvovati književni kritičar Ivan Isailović i autor.


PROČITAJTE I OVO:  Milan Trpković: "Želimo da mladim ljudima pružimo šansu"