Promocija romana “Mučnina” Vide Davidović


Promocija romana “Mučnina” Vide Davidović u izdanju Kontrast izdavaštva biće održana u petak, 27. januara u 18 časova u Kulturnom centru Grad.

U razgovoru o romanu će učestvovati: novinarka Radio Beograda 2 Sara Arsenović, urednica kulture Buro247 i osnivačica podkasta Tampon zona  Iva Parađanin, filozofkinja Andrea Jovanović, književna kritičarka Jasmina Vrbavac i autorka.

“Mučnina” je prvi roman mlade spisateljice, koja je privukla pažnju čitalaca i pozorišne javnosti osvojivši Sterijinu nagradu za dramski tekst “Mali ratovi i kabine Zare”. Do sada je objavila drame “Bruklin i mačke u kontejnerima”, “Proslave i Crna ovca” i napisala je scenarije za filmove “Matura, Rebra, Bele rade i Srce” u režiji Gvozdena Ilića i “U ramenima” u režiji Tare Gajović. U svojim radovima autorka se bavi odnosom žena prema telesnosti, odrastanju i traumi.

Žiri Nin-ove nagrade je uvrstio “Mučninu” u ovogodišnji širi izbor. “Mučnina” je roman o neodrastanju, čija je tema klasična zamena mesta glavnih junakinja koje dolaze, jedna iz velikog grada, druga iz provincije.

“Dve devojke menjaju mesta i počinju da žive u za njih novom okruženju. Motiv zamene mesta u tradicionalnoj književnosti uvek podrazumeva komediografske elemente, ali junakinje Vide Davidović ovaj svet gledaju dvostrukim pogledom: očima globalnih milenijalki za koje je svet postao veoma komplikovano mesto i očima generacije lokalno obeležene rođenjem tokom traumatičnih 90-tih. Mučnina: o neodrastanju kao da sledi tragove Normalnih ljudi Sali Runi, gde se ljubavi i prijateljstva gase i pale kao novogodišnje svećice i poput Novogodišnjeg bala pod maskama, ispod privida normalnosti, pulsira čitav spektar skrivenih osećanja i trauma sa kojima će junakinje morati da se izbore da bi se do kraja odmotao proces odrastanja. Da li će ono za njih uopšte biti moguće?” – Jasmina Vrbavac

“Ovo je priča o čudesnom životu, onom koji niko nikada nije živeo, misliš, pa blesne u trenutku, onda te sunovrati tamo gde nisi hteo da odeš, pa te preobrazi. Jedna mlada žena je otišla iz velikog grada, druga mlada žena je došla u veliki grad. One će vas zaraziti žudnjom, istinom, bolom i lepotom…” – Milena Marković

“Stajala sam pred razgolićenim ogledalom osjećajući još onaj zračak sunca kako mi prži dlačicu iznad usne. Skinula sam odjeću sa sebe i skrenula pogled sa ogledala. Znala sam da imam crni donji veš, da sam to jutro obukla čiste gaće i da bih pljunula od neprijatnosti kad bih vidjela sebe golu.” – Vida Davidović, iz romana “Mučnina”