U petak, 4. marta u 20 sati u Delfi Caféu u SKC-u biće održana promocija knjige „Grand central“ Dušana Miklje.

Dušan Miklja je jedan od najznačajnijih putnika-pisaca koji stvara na srpskom jeziku i koji nas upoznaje sa različitim podnebljima. Ovoga puta predsaviće nam izuzetan roman o Njujorku.

O knjizi će pored autora govoriti osnivač i predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić, književni kritičar Petar Arbutina, kreativna direktorka Mikser festivala Maja Lalić.

Odlomke iz romana pročitaće glumica Milica Zarić.

„Grand central“ je raskošan prikaz metropole kojoj hrle milioni i istovremeno unutrašnji portret duše grada i pojedinca koji traga za sobom u njegovom beskraju.

Uliks je doputovao u Njujork s prvobitnom namerom da snimi film po svom scenariju, poseti muzeje, muzičke dvorane i knjižare i oseti duh starih vremena u Sohou, Tribeki i Grinič Vilidžu. Čim je zakoračio na Grand Central, zastao je i pokolebao se: našao se na raskršću puteva i sudbina i uzdrhtao pred snagom doživljaja Njujorka kao džinovskog ciklotrona u kojem se kao čestice vrtoglavo premeću i mimoilaze ljudi iz svih krajeva sveta. Osećajući da nema pogodnijeg mesta i vremena da se konačno zaustavi i sagleda svoj celokupni put, odlučio je da u gradu nad gradovima za kratko vreme u jednu žižu zgusne ceo pređašnji život. Uronio je tako u svetove Njujorka otkrivajući njegove blistave i strašne kutke i istovremeno postojanje Grada kao očinskog utočišta i čudovišta koje proždire ljude. Razapet između nepojmljivih suprotnosti, nesiguran u prirodu slobode izbora kojom metropola zrači, uz nezaustavljivo bujanje želje za kretanjem i novim otkrićima, Uliks stiže do krajnje tačke – ugroženosti života, i zapanjujuće jednostavnog izbora koji mu se nameće.

Comments

comments

Related Posts