YouTube Printscreen/PursuitofWonder

Prodaje se pismo Franca Kafke u kome govori o spisateljskoj blokadi


Procenjuje se da će cena ovog pisma dostići između 70.000 i 90.000 funti.

Prodaje se pismo koje je Franc Kafka napisao svom izdavaču u kome se otkriva koliko mu je mučno i teško bilo čak i da uzme olovku u ruke, naročito nakon što je zdravlje počelo da mu se pogoršava.

Ovo pismo bi trebalo da se nađe na aukciji 27. juna na stogodišnjicu od smrti slavnog pisca. Nastanak pisma se poklapa sa Kafkinim lečenjem od tuberkuloze koja će ga na kraju i ubiti, ali koja je, kako poznavaoci njegovog života i rada veruju, doprinela i njegovom osećaju mentalne paralize i nemoći.

„Kada su brige prodrle do određenog sloja postojanja, i pisanje i kukanje očigledno su prestali ,“ napisao je u pismu svom prijatelju i izdavaču, austrijskom pesniku Albertu Erenštajnu. „Moj otpor takođe nije bio toliko jak.“

Pismo je bez datuma, ali stručnjaci veruju da je napisano između aprila i juna 1920. godine, kada se Kafka lečio od svoje bolesti u klinici u Meranu, na severu Italije. Kafka se celog života borio sa spisateljskom blokadom koja se pogoršala sa njegovim, sve slabijim, fizičkim zdravljem.

Uredno napisano rukom, na čitkom nemačkom jeziku, veruje se da je ovo pismo Kafkin odgovor na Erenštajnov zahtev da renomirani pisac objavi nešto u časopisu „Die Gefährten“ („Drugovi“). U pitanju je  ekspresionistički književni časopis koji je Erenštajn tada uređivao. On je neposredno pre toga video da su objavljena neka nova Kafkina dela, najverovatnije kratka zbirka priča „Ein Landarzt“ („Seoski lekar“), napisanih 1917. godine i objavljenih dve godine kasnije. Ali Kafka ga je brzo razuverio u ideji da aktivno piše.

„Tri godine nisam ništa napisao, objavljujem neke stare stvari“, otkrio mu je Kafka u pismu. „Nemam neke druge radove, čak ni započeto.“

PROČITAJTE I OVO:  Mesto na kome je Kafka sagradio svoj „Zamak“
PROČITAJTE I OVO:  Pravi Kafkin zamak se uzdiže nad obalom Sredozemnog mora

Kako je među kolekcionarima sve veća potražnja za rukopisnim dokumentima, a posebno za Kafkinim pismima, procenjuje se da će cena ovog pisma dostići između 70.000 i 90.000 funti. Pismo je poslednji put bilo u prodaji pre oko jedanaest godina. Trenutni vlasnik je poznati evropski privatni kolekcionar, saopšteno je iz Sotbija, bez otkrivanje više informacija.

Kafka je umro 1924. u četrdesetoj godini. Erenštajn je pismo čuvao do 1948. kada ga je  poslao češkoj umetnici Doli Peruc, koja je 1938. pobegla iz Čehoslovačke koju su okupirali nacisti. Ona se nakon toga doselila u Masačusets, a pismo se još uvek nalazi u koverti avio-pošte u kojoj ga je primila.

Izvor: Bookvar magazin/The Guardian